Waniliowy serek w gorzkiej czekoladzie
20 października 2020
Słony karmel
Słony karmel
23 października 2020
Po przygotowaniu galaretek w skórkach pomarańczy zostało mi trochę rozrobionych galaretek w różnych kolorach. Miałam do wyboru: wyrzucić resztki, poczekać aż stężeją i zjeść albo wyczarować kolejny zabawny deser. Długo nie myśląc wyciągnęłam kieliszki i przygotowałam tęczowe "drinki". Dzieci były zachwycone ;P
Porcje:
ok. 10 szt.
Stopień trudności:
łatwy
Czas:
przygotowanie ok. 25 minut + czas tężenia kolejnych warstw

Składniki:

  • galaretki w 5 różnych kolorach, na 10 porcji potrzebne będzie po 1/5 opakowania
  • opcjonalnie: 100 ml śmietanki 30% i 1 łyżka cukru pudru lub drobnego cukru

Przygotowanie

1
Galaretki przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W przypadku użycia 1/5 zawartości torebki, użyć 1/5 wskazanej porcji wody. Gdy galaretki przestygną, rozlać wybrany kolor jako pierwszą warstwę do kieliszków (przed rozlaniem radzę sprawdzić, czy łyżeczki sięgają do dna kieliszka, nasze standardowe łyżeczki były za szerokie na wybrane kieliszki ;P). Wstawić kieliszki z pierwszą warstwą do lodówki.
2
Po kilkunastu minutach sprawdzić, czy warstwa galaretki w kieliszkach stężała. Jeżeli tak, rozlać następną galaretkę jako drugą warstwę. Schować z powrotem do lodówki.
3
Powtarzać czynność do rozlania ostatniej warstwy. Pilnować, by nierozlane galaretki nie zdążyły stężeć, zanim zostaną użyte (można je od czasu do czasu zamieszać).
4
Gotowe deserki można udekorować bitą śmietaną. W tym celu należy dobrze schłodzić śmietankę, ubijać przez parę minut mikserem na wyższych obrotach, po chwili dodać cukier i ubijać na niższych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie ubijać na maksymalnych obrotach, bo wtedy łatwo przegapić moment, gdy śmietana zaczyna zamieniać się w masło. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.