Pełnoziarniste bułki z mixem ziaren
12 grudnia 2019Roladki z tortilli z szynką (zapiekane)
13 grudnia 2019Ciasto cytrynowe to fantastyczna propozycja dla osób, które lubią ciasta, ale niekoniecznie mocno słodkie. Doskonale się sprawdza również w upalne letnie dni, gdy chce się czegoś odrobinę słodkiego, ale jednocześnie orzeźwiającego.
Porcje:
duża blacha (25 x 36 cm)
Składniki na biszkopt:
- 3/4 szklanki* mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo do nasączania biszkoptu:- pół szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml
Składniki na masę budyniową i piankową:
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki wody
- 200 g masła lub margaryny
Pianka cytrynowa:- 660 ml śmietanki 30 lub 36%
- 1 galaretka cytrynowa
Składniki na górną warstwę:
- Herbatniki (ok. 20 szt.)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- sok z jednej niedużej cytryny
1
Przygotowanie biszkoptu: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier i miksować aż się rozpuści. Dodawać pojedynczo żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy z ubitych jajek i delikatnie wymieszać do połączenia. Przelać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Na blacie ułożyć ściereczkę lub pieluszkę tetrową. Biszkopt zaraz po upieczeniu obrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, oderwać papier do pieczenia i zostawić do wystygnięcia.
2
Przygotowanie warstwy budyniowej: w garnku zagotować szklankę wody z sokiem z cytryny oraz cukrem. Budynie rozpuścić w pozostałej wodzie (połowie szklanki) i wlać do wrzątku. Zmniejszyć ogień. Masę przez cały czas energicznie mieszać, aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać. Zdjąć z ognia, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Masło (lub margarynę) ubić mikserem na puszystą masę (jeśli masło jest zimne i twarde, zetrzyj je najpierw na tarce o grubych oczkach). Do masła dodawać małymi porcjami przestudzoną masę budyniową i miksować do osiągnięcia jednolitej, gładkiej konsystencji.
3
Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, żeby zaczęła tężeć.
4
Nasączanie biszkoptu: pół szklanki wody wymieszać z łyżką cukru i łyżką soku z cytryny. Za pomocą pędzelka kuchennego lub łyżki nasączyć wystudzony biszkopt.
5
Na mokry biszkopt wyłożyć masę budyniową. Delikatnie wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
6
Przygotowanie pianki cytrynowej: śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową i miksować do połączenia. Wyciągnąć biszkopt z lodówki. Piankę przełożyć na masę budyniową, delikatnie wyrównać, a na wierzch układać ciasno herbatniki jeden przy drugim. Ciasto schować z powrotem do lodówki na ok. godzinę.
7
Przygotowanie lukru: cukier puder wsypać do miski. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, dodać odrobinkę soku z cytryny lub gorącej wody. Jeśli zbyt rzadki, wsypać trochę cukru pudru. Generalnie nie ma większego znaczenia, czy lukier będzie mniej, czy bardziej gęsty. Ciasto i tak wyjdzie pyszne ;)
8
Cytrynowiec jest dobrą propozycją dla gości, którzy nie przepadają za ciężkimi, mocno słodkimi ciastami. Doskonale się sprawdza również latem, w upały, gdy chce się czegoś odrobinę słodkiego, ale jednocześnie orzeźwiającego. Smacznego!