Krem michałkowy z klasycznych michałków
Krem michałkowy z klasycznych michałków
2022-01-03
Krem michałkowy jasny – z białych michałków
Krem michałkowy jasny – z białych michałków
2022-01-10
Oryginalna, chrupiąca wkładka z orzechami i płatkami kukurydzianymi to ciekawy i smaczny pomysł na urozmaicenie smaku tortu. Pasuje do różnych kremów i spodów tortowych. Wypróbujcie :)

Składniki na chrupkę orzechową:

  • 70 g orzechów laskowych
  • 40 g płatków kukurydzianych (półtorej szklanki*)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

Chrupka orzechowa z płatkami kukurydzianymi

1
Orzechy laskowe prażyć na patelni pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilka minut do zarumienienia. Gdy z orzechów zacznie z łatwością odchodzić skórka, przełożyć orzechy na pieluszkę tetrową lub gazę (ewentualnie ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy), zawinąć pieluszkę i szybko pocierać w dłoniach orzechy, żeby zeszła z nich skórka. Resztki skórek ściągnąć ręcznie, ale nie trzeba robić tego dokładnie.
2
Uprażone i w miarę obrane orzechy rozdrobnić blenderem lub pokroić nożem na małe kawałeczki.
3
Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałeczki i włożyć do kubka lub miseczki. Dodać śmietankę 30%. W niedużym garnku zagotować 1-2 szklanki wody. Ustawić na garnku sitko, a do sitka włożyć kubek z czekoladą i śmietanką. Podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Uważać, by do masy nie dostała się ani odrobina wody, żeby czekolada się nie zwarzyła.
4
Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady dodać rozdrobnione orzechy i płatki kukurydziane (jeśli płatki są twarde, trochę je przedtem rozdrobnić). Dokładnie wymieszać.
5
Na papierze do pieczenia ułożonym na płaskiej blaszce lub talerzu narysować okrąg o średnicy tortownicy. Rozsmarować na nim masę czekoladowo-orzechową nie dotykając krawędzi okręgu. Ostrożnie wyrównać masę i schować razem z blachą (talerzem) do zamrażarki na ok. 1-2 godziny.
6
Następnie przełożyć chrupkę do lodówki i przechowywać w niej do momentu składania tortu. Składając tort rozsmarować część kremu na biszkopcie, następnie ułożyć chrupkę i lekko docisnąć. Wierzch chrupki posmarować resztą kremu i przykryć kolejną warstwą biszkoptu. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

2 Comments

  1. malgosia pisze:

    Witam.Czy chrupka nie rozmieknie w torcie jesli bedzie w nim 2 dni przed zjedzeniem go? I ile wczesniej mozna zrobic te chrupke i sama w folii trzymac w lodowce?

    • Kotek Żarłotek pisze:

      U mnie nie zmiękła 🙂 Spokojnie można zrobić chrupkę kilka dni wcześniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.