Poncz kawowy do ciast i tortów
Poncz kawowy do ciast i tortów
2021-05-24
Szybkie ciasto czekoladowe na śmietanie
Szybkie ciasto czekoladowe na śmietanie
2021-05-29
Mega pyszne ciasto z rabarbarem i bardzo delikatną pianką bezową na kruchym spodzie. Nie zdążyło jeszcze wystygnąć, a już pół blaszki nie ma :) Ciasto wprost rozpływa się w ustach, serdecznie polecam ten przepis!

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanka cukru (50 g)
  • 4 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na masę z rabarbaru i truskawek:

  • ok. 400 g rabarbaru (same łodygi, bez liści)
  • 150 g mrożonych lub świeżych truskawek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • ok. 200 g konfitury lub dżemu truskawkowego lub malinowego

Składniki na piankę bezową:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 180 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 garści płatków migdałowych

Przygotowanie

kruchego ciasta z rabarbarem, truskawkami i pianką bezową

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Minimum godzinę przed przystąpieniem do szykowania ciasta należy dokładnie rozdzielić żółtka od białek. Żółtka schować do lodówki, a białka zostawić w temperaturze pokojowej, żeby się ogrzały.
  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.
  • Mrożone truskawki należy rozmrozić. Przynajmniej na tyle, żeby można je było pokroić.
  • 1
    PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO SPODU: mąkę tortową wymieszać z krupczatką, solą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać na stolnicę. Dodać cukier i masło pokrojone na małe kawałki. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast.
    2
    Następnie zrobić w mące wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę (ważne, żeby ciasto nie zdążyło się zbytnio zagrzać). Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia na placek o szerokości formy do ciast (ja używam formy o wym. 25x36 cm). Następnie przenieść razem z papierem do blaszki. Palcami wyrównać i poprawić kształt ciasta. Zamiast wałkowania można też po prostu wylepić ciastem blaszkę (wyłożoną papierem).
    3
    Ciasto ponakłuwać widelcem na całej szerokości. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, przez ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia.
    4
    PRZYGOTOWANIE MASY Z RABARBARU I TRUSKAWEK: truskawki (świeże lub rozmrożone) pokroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Łodygi rabarbaru umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym (nie trzeba obierać rabarbaru ze skórki). Pokroić na plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm. Dodać skrobię ziemniaczaną oraz cynamon i dokładnie wymieszać. Dodać konfiturę/dżem oraz pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać jeszcze raz.
    5
    PRZYGOTOWANIE PIANKI BEZOWEJ: białka w temperaturze pokojowej ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka lekko się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 20-sekundowych, cały czas miksując.
    6
    Po zużyciu całego cukru ubijać bezę jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania nie powinien przekroczyć 10-17 minut. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny i jeszcze przez krótką chwilę ubijać. Następnie do ubitej piany dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać łopatką kuchenną.
    7
    Na podpieczony spód (może być jeszcze ciepły) wyłożyć masę rabarbarowo-truskawkową i wyrównać. Na wierzch wyłożyć pianę z białek, delikatnie wyrównać (nie musi być całkiem gładko) i posypać płatkami migdałów.
    8
    Piec w rozgrzanym piekarniku początkowo w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (lub 190 stopni bez termoobiegu, przy grzaniu góra-dół) przez ok. 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni z termoobiegiem (140 stopni bez termoobiegu) i piec przez kolejne 25 minut.
    9
    Po zakończeniu pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto w środku jeszcze przez ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika, postawić blachę na kratce i zostawić do wystudzenia albo jeść na ciepło (smakuje wyśmienicie). Smacznego!

    Komentarze są wyłączone.