Koktajl truskawkowo-bananowy z lodami
Koktajl truskawkowo-bananowy z lodami
2021-06-15
Malinowa chmurka
Malinowa chmurka
2021-06-16
Delikatna i bardzo smaczna sałatka z truskawek i mozzarelli z oryginalnym sosem i dodatkiem prażonych migdałów oraz sezamu. Doskonała na śniadanie lub lekką kolację w upalne dni.

Składniki podstawowe:

  • ok. 170 g truskawek (10-13 szt. średniej wielkości)
  • kilka liści sałaty
  • garść płatków migdałów
  • 2 łyżeczki sezamu (użyłam białego niełuskanego)
  • 125 g mozzarelli

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka śmietany 18% (ewentualnie 12%)
  • pół łyżeczki musztardy Dijon

Przygotowanie

Sałatka z truskawkami, mozzarellą i sezamem

1
PRZYGOTOWANIE SOSU: w miseczce wymieszać oliwę, sól i pieprz. Dodać sok z cytryny, miód, śmietanę oraz musztardę. Dokładnie wymieszać.
2
Liście sałaty przepłukać i osuszyć. Mozzarellę pokroić na plasterki, a truskawki na połówki. Część truskawek można pokroić na plasterki do dekoracji.
3
Płatki migdałów wrzucić na suchą patelnię i prażyć na niedużym ogniu do zarumienienia. Następnie uprażyć ziarenka sezamu. Uprażone migdały i sezam przestudzić.
4
Sałatę ułożyć na talerzu. Na sałacie rozłożyć plasterki mozzarelli, a następnie pokrojone truskawki. Na wierzch rozsypać płatki migdałów i polać całość sosem.
5
Posypać prażonym sezamem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.