Walentynkowy deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną i mascarpone

Konfitura z rajskich jabłuszek
Konfitura z rajskich jabłuszek
2021-03-05
Suszony schab dojrzewający
Suszony schab dojrzewający
2021-03-08
Walentynki czy nie, zawsze miło sprawić komuś przyjemność. Deserki z kremem z bitej śmietany, mascarpone i tartej czekolady oraz serduszkami z galaretki z pewnością sprawią dużo radości Twoim bliskim. I nie są wcale tak trudne do zrobienia, jak mogłoby się wydawać ;)

Składniki na galaretkę:

  • 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (najlepiej truskawkowej)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • opcjonalnie: 30 ml amaretto lub 9 kropli aromatu waniliowego
  • opcjonalnie: trochę czerwonego barwnika spożywczego
  • potrzebna będzie foremka do wykrajania ciastek w kształcie małego serduszka (ewentualnie talent do wykrojenia serduszka w galaretce nożem)

Składniki na krem:

  • 125 g mascarpone
  • 330 g śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 banan
  • garść rodzynek
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie: drobno posiekane orzechy

Przygotowanie

walentynkowego deseru w pucharkach

1
PRZYGOTOWANIE SERDUSZEK: Jedno opakowanie czerwonej galaretki rozpuścić w 350 ml gorącej wody i bardzo dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę czerwonego barwnika dla uzyskania głębszego koloru. Przelać do płaskiego naczynia (ja użyłam szklanej brytfanny). Odstawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie zamieszać kilka razy łyżką, żeby galaretka dokładnie i równomiernie się rozpuściła. Gdy galaretka wystygnie, wstawić do lodówki do stężenia.
2
PRZYGOTOWANIE BIAŁEJ GALARETKI: do kubka nalać ok. 100 ml mleka. Wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Pod koniec tego czasu w niedużym garnku zagotować 1 szklankę wody. Następnie zmniejszyć ogień, na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. jeżeli woda będzie nachodzić na sitko, wylać trochę, by sitko znajdowało się nad wodą. Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze co chwilę mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Może to zająć kilka minut.
3
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia. Powolnym strumieniem wlać do gorącego mleka rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Można dodać Amaretto lub ekstrakt czy aromat waniliowy. Przelać do zimnego naczynia i zostawić do wystudzenia.
4
Drugie opakowanie czerwonej galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (rozpuścić w 500 ml gorącej wody). Do galaretki można dodać odrobinę czerwonego barwnika, by cienkie warstwy ułożone w pucharku miały bardziej intensywny kolor. Odstawić do przestudzenia (nie chować do lodówki).
5
Gdy czerwona galaretka przestygnie (może być lekko ciepła), nalać po ok. 30 ml galaretki do niewysokich szklanek czy pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Można nalewać kolejne warstwy metodą "na oko", ale wtedy mogą nie wyjść równe.
6
Gdy tylko galaretka w szklankach stężeje, nalać warstwę wystudzonego mleka (ok. 30 ml na szklankę). Wstawić z powrotem do lodówki do stężenia. Po stężeniu nalać kolejną warstwę czerwonej galaretki i tak na zmianę do wykorzystania całej galaretki.
7
Gdy ostatnia warstwa w pucharkach stężeje, przygotować krem. Śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder ubijać razem przez 3-4 minuty do uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do kremu i wymieszać łyżką.
8
Z lodówki wyciągnąć galaretkę na serduszka. Foremką do ciastek wykroić 12 serduszek (ewentualnie wykroić serduszka nożem). Ostrożnie wyjmować serduszka z galaretki i przykładać do ścianek pucharków z dwóch stron, delikatnie przyciskając (galaretka łatwo się przykleja do szkła).
9
Do pucharków z galaretką wkładać na przemian krem, rodzynki, pokrojonego banana (banana można również wykrajać foremkami do ciastek). Krem nakładać łyżeczką lub za pomocą szprycy cukierniczej czy rękawa.
10
Na wierzch można posypać siekane orzechy. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.