Sałatka z łososiem i jajkiem
Sałatka z łososiem i jajkiem
25 lutego 2020
Kotlety de volaille z masłem lub z serem
De volaille z masłem lub serem w płatkach kukurydzianych
27 lutego 2020

Składniki na ok. 20 szt.:

  • 200 g mąki tortowej lub typ 550 do naleśników
  • 350 ml mleka (np. 1,5%)
  • 170 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli


  • Dodatkowo:
  • Twoje ulubione nadzienie do naleśników

Składniki na ok. 40 szt.:

  • 400 g mąki tortowej lub typ 550 do naleśników
  • 700 ml mleka (np. 1,5%)
  • 340 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli


  • Dodatkowo:
  • Twoje ulubione nadzienie do naleśników

Przykładowe dodatki do naleśników

  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: sos daktylowy lub czekoladowy
Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić razem mikserem do uzyskania sztywnego kremu. Podane proporcje są przykładowe (na ok. 10 naleśników).
  • ser biały
  • krojony ananas z puszki
  • konfitura (np. śliwkowa, wiśniowa lub z czarnej porzeczki)
  • ser biały
  • brzoskwinie świeże lub z puszki
  • sos czekoladowy (może być rozpuszczona czekolada)
  • łosoś wędzony w plasterkach lub kawałku
  • liście świeżego szpinaku lub rozmrożony szpinak
  • pomidory pokrojone w drobną kostkę
  • ser biały
  • świeże truskawki utarte z cukrem za pomocą tłuczka z dziurkami do ugniatania ziemniaków
  • sos o smaku adwokatu, czekoladowy lub truskawkowy

Przygotowanie

1
Przygotowanie ciasta: mąkę, sól, jajka i mleko wymieszać trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach (mikserem ubijać krotko, do zniknięcia grudek; przy zbyt długim ubijaniu ciasto za bardzo się napowietrzy). Dolać wodę gazowaną, wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być lejąca, żeby łatwo się rozprowadzało po patelni. Odstawić na 10-15 minut.
2
Smażenie: przed pierwszym naleśnikiem dać łyżeczkę oleju na patelnię, później olej nie będzie potrzebny (ewentualnie gdyby ciasto zaczęło się mocno kleić do patelni lub przypalać można dać ponownie łyżeczkę oleju). Smażyć na średnim lub trochę mocniejszym ogniu przez ok. minutę-półtorej, następnie obrócić na chwilę na drugą stronę. Jeśli ciasto przywiera do patelni i nie daje się obrócić, można przeciągnąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków między spodem naleśnika a powierzchnią patelni. Powinno pomóc.
3
Naleśniki zaraz po usmażeniu są twardawe, ale po kilku sekundach miękną. Gotowe naleśniki można smarować ulubionym nadzieniem lub przyrządzić z nich np. krokiety czy naleśniki zapiekane.
4
Propozycja dla malutkich dzieci - mini-roladki z serkiem homogenizowanym, czekoladą, konfiturą lub syropem daktylowym. Smacznego!



Jeśli lubisz naleśniki, może polubisz też:

Pancakes

Racuszki migdałowe z rodzynkami i jabłkami

Wypróbuj również przepis na pyszne:

Racuszki migdałowe

Komentarze są wyłączone.