Ketchup z cukinii z przecierem pomidorowym
Ketchup z cukinii z przecierem pomidorowym
2021-07-28
Zapiekana tortilla z kurczakiem
Zapiekana tortilla z kurczakiem
2021-08-04
Sprawdzona marynata do grillowanej karkówki ze świeżymi ziołami. Szybka, prosta i pyszna.

Składniki:

  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
  • kilka ziarenek kolendry
  • 5 dużych listków bazylii
  • 4-5 listków rozmarynu
  • opcjonalnie: 2-3 małe listki mięty
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki suszonego tymianku (lub parę listków świeżego)

Przygotowanie

Marynata ziołowa do karkówki z grilla

1
Świeże zioła posiekać i wymieszać razem z przyprawami w miseczce (na sucho, bez dodatku oliwy). Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na 3 części.
2
Wymieszane przyprawy i zioła wetrzeć z obu stron w mięso pokrojone na kotlety. Następnie posmarować mięso z obu stron oliwą i przełożyć do miski, układając między kotletami pokrojone ząbki czosnku.
3
Miskę przykryć talerzem lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2-3 godziny do zamarynowania, a najlepiej wstawić do lodówki na całą noc. Kotlety grillować bezpośrednio na ruszcie lub na tacce aluminiowej przez ok. 17-25 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę, żeby mięso równomiernie się upiekło. Kotlety powinny być miękkie i wysmażone w środku, jednak niezbyt mocno przyrumienione, żeby zachowały soczystość. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.