
Ketchup z cukinii z przecierem pomidorowym
2021-07-28
Zapiekana tortilla z kurczakiem
2021-08-04Sprawdzona marynata do grillowanej karkówki ze świeżymi ziołami. Szybka, prosta i pyszna.
Składniki:
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
- kilka ziarenek kolendry
- 5 dużych listków bazylii
- 4-5 listków rozmarynu
- opcjonalnie: 2-3 małe listki mięty
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki suszonego tymianku (lub parę listków świeżego)
Przygotowanie
Marynata ziołowa do karkówki z grilla
1
Świeże zioła posiekać i wymieszać razem z przyprawami w miseczce (na sucho, bez dodatku oliwy). Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na 3 części.
2
Wymieszane przyprawy i zioła wetrzeć z obu stron w mięso pokrojone na kotlety. Następnie posmarować mięso z obu stron oliwą i przełożyć do miski, układając między kotletami pokrojone ząbki czosnku.
3
Miskę przykryć talerzem lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2-3 godziny do zamarynowania, a najlepiej wstawić do lodówki na całą noc. Kotlety grillować bezpośrednio na ruszcie lub na tacce aluminiowej przez ok. 17-25 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę, żeby mięso równomiernie się upiekło. Kotlety powinny być miękkie i wysmażone w środku, jednak niezbyt mocno przyrumienione, żeby zachowały soczystość. Smacznego!