Delikatne piersi kurczaka pieczone z ziemniakami, papryką i rozmarynem
Delikatne piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami, papryką i rozmarynem
28 października 2020
Babeczki z czekoladowym kremem i solonym karmelem
Babeczki z kremem czekoladowym i solonym karmelem
2 listopada 2020
Kruche i bardzo smaczne ciasteczka maślane można nie tylko schrupać zaraz po upieczeniu, ale również udekorować dowolnym motywem. Upiekłam je na Halloween, więc tematem przewodnim były duszki i pajęczyny. Jakoś nie odważyłam się zmierzyć z tzw. paluchami wiedźmy w ramach halloweenowych pychotek :P Może za rok... Tymczasem zapraszam do zapoznania się z wesołą i psotną gromadką duszków i pajączków. Nawet nasze koty postanowiły włączyć się do zabawy i upolować kilka ciasteczek ;)

Składniki na ciastka:

  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 400 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na lukier:

  • 130 g cukru pudru (1 szklanka o pojemności 200 ml + 1 łyżka)
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao

Przygotowanie

1
Masło w temperaturze pokojowej ubijać z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać jedno jajko i przez chwilę miksować. Następnie wbić drugie jajko i ubijać, aż masa zyska białawy kolor i pulchną kremową konsystencję.
2
Następnie dodać mąkę oraz cukier waniliowy i wymieszać do jednolitej masy. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą lub przełożyć do woreczków śniadaniowych i schować na ok. 1,5 - 2 godziny do lodówki (lub 30-40 minut do zamrażarki, jeśli się bardzo śpieszysz).
3
Wyjąć ciasto. Jeśli jest bardzo twarde, pougniatać przez krótką chwilę. Jeśli miękkie, potrzymać jeszcze przez jakiś czas w lodówce lub zamrażarce (miękkie ciasto będzie się rozpadało przy wałkowaniu). Odrywać po kawałku ciasta, resztę trzymać w lodówce.
4
Blat kuchenny oraz wałek posypać mąką. Oderwany kawałek ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wykrawać wybranymi foremkami. Jeśli ciasto za bardzo się nagrzeje i rozmięknie, schować z powrotem do lodówki, gdyż będzie je ciężko wałkować i wykrajać. Można też odrywać po małym kawałeczku ciasta, formować w palcach kuleczkę i rozpłaszczać na blaszce.
5
Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciasteczka (mogą leżeć bardzo blisko siebie, gdyż zbytnio nie urosną). Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez ok. 10-15 minut do zarumienienia. Studzić na kratce.
6
PRZYGOTOWANIE LUKRU: jajko przed rozbiciem umyć pod bieżącą wodą, następnie przetrzeć wacikiem nasączonym octem i sparzyć przez 10 sekund w kubku z wrzątkiem (nie dłużej, bo się ugotuje ;P). Cukier puder podzielić na dwie równe części (po 65 g) i przesiać przez sitko do osobnych miseczek.
7
Białko ubijać przez chwilę trzepaczką ręczną na delikatną piankę. Połowę pianki przełożyć do jednej z miseczek z cukrem pudrem. Pozostałą piankę odstawić na chwilę.
8
Do cukru pudru z białkiem dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać. Dodać łyżeczkę kakao i ucierać łyżką bardzo dokładnie przez 6-8 minut, aż lukier stanie się bardzo gładki i błyszczący. Część ciastek pokryć brązowym lukrem za pomocą małej łyżeczki lub rękawa cukierniczego z małą dziurką. Odłożyć do wyschnięcia.
9
Pozostałą piankę z białka ubić krótko jeszcze raz trzepaczką, dodać drugą połowę cukru pudru oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ucierać łyżką bardzo dokładnie przez kilka minut, aż lukier stanie się bardzo gładki i błyszczący. Część ciastek pokryć białym lukrem. Pozostałą część białego lukru można podzielić na części i do każdej dodać barwnik w innym kolorze, a jedną zostawić białą.
10
Zrobić szpilką dziurkę na końcu woreczka cukierniczego lub ostrożnie odciąć nożyczkami. Im mniejsza dziurka, tym precyzyjniejsze i wymyślniejsze wzorki można narysować. Przelać lukier do woreczka lub do małej szprycy z bardzo wąską końcówką. Zabezpieczyć górę woreczka klipsem lub gumką recepturką, żeby lukier nie wyciekał górą podczas wyciskania. Malować na ciastkach wzorki duszków, pajęczyn, czarownic na miotłach czy kościotrupów, w zależności od fantazji i umiejętności ;) W przypadku ciastek pokrytych warstwą białego lub brązowego lukru, trzeba chwilę poczekać, aż lukier wyschnie i dopiero wtedy malować na nim wzorki z lukru w innym kolorze.
11
Lukier można przechowywać w zamkniętym woreczku w lodówce przez 2-4 dni, po wyjęciu z lodówki można odczekać aż trochę się zagrzeje i pougniatać woreczek palcami, żeby lukier łatwo się rozprowadzał przy dalszym dekorowaniu. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.