Babeczki wielkanocne do koszyczka na jogurcie grecki
Babeczki wielkanocne do koszyczka na jogurcie greckim
2021-03-30
Babeczki na jogurcie greckim z lukrem cytrynowym
Babeczki na jogurcie greckim z lukrem cytrynowym
2021-03-31
Do kruchych ciast zaleca się użycie mąki krupczatki. Jakoś z przyzwyczajenia do większości słodkich wypieków używam mąki tortowej, ale tym razem przygotowałam dla Was przepis na kruche babeczki z mąki krupczatki. Gotowe babeczki można wypełnić bitą śmietaną, dowolnym kremem i owocami. Wyglądają uroczo i odświętnie. Jeżeli jednak dopiero zaczynasz swoją przygodę z wypiekami, polecam skorzystanie z przepisu na kruche babeczki (spody) z użyciem mąki pszennej tortowej. Jest ona łatwiejsza w obróbce, a ciasto łatwiej się lepi niż z krupczatką.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej krupczatki
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka* cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli

  • Do babeczek potrzebne będą foremki metalowe (do silikonowych ciasto z krupczatką się nie klei i ciężko jest wylepić nim takie foremki, z metalowymi natomiast nie ma problemu)

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

spodów do kruchych babeczek z mąki krupczatki

1
Mąkę wymieszać z solą i wysypać na stolnicę. Masło pokroić na kawałeczki, a następnie posiekać z mąką za pomocą siekacza (rozdrabniacza) do ciasta kruchego (ewentualnie przy użyciu noża).
2
Dodać żółtka i cukier puder. Zagnieść ciasto. Ze względu na strukturę mąki krupczatki ciasto bardzo się kruszy. Najlepiej ugniatać po kawałeczku ciasta, a następnie połączyć kawałki w dwie kule. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować na ok. 30-40 min do lodówki.
3
Schłodzone kawałki ciasta pojedynczo rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm i szerokości odpowiadającej łącznej szerokości 12-13 metalowych foremek. Wykrajać foremką ciasto i ugniatając wykrojony kawałek jak plastelinę oblepić dokładnie boki oraz dno foremki. Nie przejmować się, jeżeli ciasto bardzo się kruszy. Zebrać wykrojone okruchy i oblepić nimi foremkę. Brzegi dna dobrze zaznaczyć dociskając palcami. Dno powinno być cienkie, żeby w trakcie pieczenia nie wybrzuszyło się za bardzo.
4
Zebrać resztki ciasta, ugnieść i jeszcze raz rozwałkować na szerokość 2-3 foremek. Dno surowych babeczek ponakłuwać 4-5 razy widelcem. To samo powtórzyć z drugą kulą ciasta.
5
Przełożyć foremki na blachę od piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez ok. 13-15 minut, do zarumienienia krawędzi.
6
Upieczone babeczki przestudzić w foremkach, a następnie obracać do góry nogami. W ten sposób babeczki powinny bez problemu wysunąć się z foremek. W przypadku metalowych foremek lekko ścisnąć boki foremki, jeżeli babeczka nie wyślizgnie się sama.
7
Babeczki można wypełnić konfiturą lub świeżymi owocami i różnymi kremami. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.