Malinowa chmurka
Malinowa chmurka
2021-06-16
Biszkopt z pianką truskawkową i kremem
Biszkopt z pianką truskawkową i kremem
2021-06-18
Mrożona kawa z lodami waniliowymi i bitą śmietaną to idealne rozwiązanie na gorące letnie dni. Jeżeli użyjesz kawy zbożowej (np. Inki), będą się nią mogły rozkoszować również dzieci :)

Składniki podstawowe:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (może być też kawa zbożowa Inka)
  • 6-8 dużych kostek lodu
  • 6 czubatych łyżek lodów waniliowych
  • 200 ml wody w temperaturze pokojowej

Składniki dodatkowe:

  • gotowa bita śmietana lub:
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie: 1 łyżka serka mascarpone
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu

Przygotowanie

Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną

1
W przypadku braku gotowej bitej śmietany, przelać śmietankę 30% lub 36% do wysokiego naczynia, dodać cukier puder oraz serek mascarpone (nie jest konieczny, ale z serkiem śmietanka 30% lepiej się ubija). Ubijać mikserem przez 3-4 minuty na kremową masę. Wstawić do lodówki.
2
Kawę rozpuścić w 200 ml wody w temperaturze pokojowej. Dodać lody waniliowe (mogą być też śmietankowe) i ubijać blenderem przez ok. 2-3 minuty.
3
Przelać kawę do szklanek i dodać kostki lodu. Bitą śmietanę nałożyć łyżką lub przez szprycę cukierniczą.
4
Można posypać odrobiną cynamonu i ozdobić listkami mięty, tartą czekoladą lub orzechami albo lekkimi owocami. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.