Grillowana karkówka w marynacie z powideł
Grillowana karkówka w marynacie z powideł
2021-07-23
Ciasto z agrestem, kajmakiem i kruszonką
Ciasto z agrestem, kajmakiem i kruszonką
2021-07-23
Owsianka to zdrowe i smaczne śniadanie lub kolacja, pełne witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można ją podawać z różnymi dodatkami, na słodko lub słono, w zależności od pory roku i indywidualnych preferencji. W sezonie letnim proponuję pyszną owsiankę z borówkami amerykańskimi.

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1/3 szklanki* wody
  • szczypta cynamonu
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • garść borówek amerykańskich
  • pół dużego jabłka lub jedno małe
  • pół garści orzechów laskowych lub innych
  • 3-4 suszone daktyle

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

Owsianka z borówkami, jabłkiem i orzechami

1
Do rondelka wlać wodę i wsypać płatki owsiane. Dodać szczyptę cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Gdy płatki wchłoną wodę, dodać mleko i podgrzewać przez kolejne 3-4 minuty, aż płatki zmiękną.
2
Jabłko pokroić na cienkie plasterki. Orzechy przekroić na połówki lub ćwiartki (można też drobno posiekać). Daktyle suszone pokroić na drobniejsze kawałki. Do lekko przestudzonej owsianki dodać łyżkę miodu i dokładnie wymieszać (w gorącej owsiance miód straci cenne właściwości zdrowotne).
3
Przełożyć owsiankę do miseczki. Udekorować owocami i orzechami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.