Sos pomidorowy do pizzy
Sos pomidorowy do pizzy
2021-02-05
Muffinki bananowe z czekoladą i masłem orzechowym
Muffinki bananowe z czekoladą i masłem orzechowym
2021-02-09
Rozgrzewający gulasz z indyka to pyszna i soczysta propozycja w sam raz na chłodne zimowe dni. Kruche kawałeczki mięsa w naturalnym i dobrze przyprawionym sosie podane z ziemniakami, kaszą lub makaronem rozgrzeją i zaspokoją nawet wilczy apetyt :)

Składniki:

  • ok. 650 g mięsa z udźca indyka (bez kości)
  • ok. 350 ml wywaru z rosołu
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 nieduża papryka
  • 1 pełna łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • opcjonalnie: kilka listków świeżej bazylii
  • opcjonalnie: 1-2 listki mięty
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie

gulaszu z indyka

1
Mięso oddzielone od kości oczyścić delikatnie z błon i pokroić w kostkę o szerokości ok. 2 x 2 cm. Do mięsa dodać słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać.
2
Na patelni rozgrzać trochę oliwy. Dodać pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez chwilę do lekkiego zarumienienia. Następnie dodać mięso. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
3
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i smażyć dalej. Po ok. 2 minutach dodać wywar z rosołu. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 25-30 minut, aż mięso zrobi się kruche.
4
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać bazylię i miętę (posiekaną lub w całości). W kubku dobrze wymieszać 5 łyżek sosu z gulaszu razem z łyżką śmietany i przelać cienkim strumieniem z powrotem do duszonego mięsa cały czas mieszając. Smażyć dalej przez ok. 3-5 minut do lekkiego zgęstnienia sosu.
5
Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami lub makaronem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.