Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
2023-04-11
Kruchy spód do sernika lub innego ciasta
Kruchy spód do sernika lub innego ciasta
2023-04-13
Brakuje Ci pomysłu na niedzielny obiad lub przyjęcie? Wypróbuj zrazy zawijane - roladki z mięsa wołowego duszone w pysznym sosie grzybowym. Nie są trudne do zrobienia, za to smaczne i sycące. Przygotowanie zrazów można podzielić na dwa etapy: jednego dnia przygotować mięso i zawinąć w roladki, a drugiego dnia podsmażyć i dusić. Ja przygotowałam mięso w piątek wieczorem, a dusiłam w niedzielę na obiad.

Składniki na zrazy z wołowiny w sosie z grzybów leśnych:

  • 1 kg mięsa wołowego na zrazy
  • ok. 40 g suszonych grzybów leśnych
  • 3 kiszone ogórki
  • 300 g boczku surowego wędzonego
  • 3 łyżki musztardy, np. sarepskiej
  • 500 ml bulionu (lub przecedzonego rosołu, w ostateczności wody)
  • pół czerwonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: 50 ml wina półwytrawnego
  • trochę smalcu lub oleju do smażenia
  • 300 ml wody
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Zrazy wołowe w sosie grzybowym

1
Suszone grzyby przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do rondelka i zalać 300 ml wody. Odstawić na ok. 30 minut do namoczenia. Po tym czasie gotować przez ok. 20 minut. Następnie wyjąć grzyby łyżką cedzakową, a wywar przelać do miseczki lub słoika (będzie potrzebny do przygotowania sosu). Ugotowane grzyby pokroić w drobne paski.
2
Mięso pokroić na plastry o grubości ok. 5-7 cm. Następnie przekładać po kawałku do woreczka foliowego lub przykryć folią spożywczą i rozbijać tłuczkiem z obu stron na cienkie placki, uważać jednak żeby nie podziurawić mięsa.
3
Ogórki i paprykę pokroić w długie słupki. Rozbite plastry wołowiny oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie posmarować z jednej strony łyżeczką musztardy. Na krótszej krawędzi mięsa układać po 1-2 słupki ogórka i czerwonej papryki. Zawijać dość ciasno w roladkę i owinąć nicią kuchenną albo spiąć wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami do roladek, żeby zrazy w trakcie duszenia nie rozpadały się.
4
Zwinięte razy podsmażyć na patelni na 2-3 łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając roladki. Następnie przełożyć do szerokiego garnka, zalać bulionem oraz wywarem z grzybów. Dodać pokrojone grzyby, pół łyżeczki soli, liść laurowy oraz majeranek.
5
Dusić pod przykryciem przez ok. 60-80 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia można dodać wino (opcjonalnie) i jeszcze przez chwilę dusić. Odlać ok. pół kubka sosu, przestudzić i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Z garnka wyciągnąć zrazy, a do sosu wlać mieszankę z mąką ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Gotować dalej przez ok. 2 minuty.
6
Podawać z kopytkami, kluskami śląskimi lub makaronem. Jako warzywny dodatek świetnie pasują buraczki, surówka z marchewki lub świeżych warzyw. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.