Jajka sadzone z awokado i papryką
Jajka sadzone z awokado i papryką
28 marca 2020
Domowy cukier waniliowy
Domowy cukier waniliowy
4 kwietnia 2020

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 250 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół garści siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • opcjonalnie: garść słonecznika
  • pół garści otrębów pszennych
  • 2 szklanki* ciepłej wody


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

1
Rozpuścić drożdże w 1 szklance ciepłej wody. Wszystkie składniki (łącznie z rozpuszczonymi drożdżami) wymieszać mikserem z końcówkami do pieczywa (spiralne haki). Miksować przez ok. 7-10 minut. Można ewentualnie ugnieść ciasto ręcznie. Przełożyć masę do dużej miski wysmarowanej odrobinką oleju rzepakowego lub oliwy, przykryć ściereczką lub tetrową pieluszką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
2
Wysmarować foremkę odrobiną oleju (może być foremka o szerokości ok.11 cm, długości od 30 do 38 cm). Przełożyć ciasto do foremki, przykryć ściereczką i pozostawić na następne 20-30 minut do rośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podrośnięty chleb można posypać odrobinką ziół lub płatków owsianych.
3
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu):
- przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach,
- następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 50 minut.

Smacznego!

Komentarze są wyłączone.