Pizza z salami – ciasto z automatu do chleba
Pizza z salami – ciasto z automatu do chleba
11 listopada 2020
Wilgotne babeczki czekoladowe z cukinią i kremem
Wilgotne babeczki czekoladowe z cukinią i kremem
12 listopada 2020
Chodzi za Tobą coś słodkiego? Wypróbuj przepis na pyszny, czekoladowy deser z ciasteczkami, bitą śmietaną i dżemem. To istna gratka zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym :)

Składniki:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/3 niedużego słoiczka dżemu porzeczkowego
  • ok. 30 ciasteczek czekoladowych (z tego przepisu lub typu petitki)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 45 g)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

1
Śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder ubić mikserem na puszysty krem. Masę podzielić na pół.
2
Czekoladę posiekać i rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce (na pełnej mocy przez 60 sekund, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia). Ostudzić.
3
Wystudzoną czekoladę dodać do połowy kremu. Krótko zmiksować. Dodać kakao i ponownie wymieszać mikserem do połączenia składników.
4
Do szklanek lub pucharków układać w następującej kolejności:

  • 2-3 ciasteczka (najlepiej pokruszone, zwłaszcza jeśli są to petitki)
  • 2 łyżeczki białego kremu
  • 2 łyżeczki dżemu
  • 3 ciasteczka
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 3 ciasteczka (najlepiej pokruszone)
  • 5
    Na wierzch wycisnąć przez szprycę cukierniczą resztę białego kremu. Udekorować odrobiną dżemu. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

    Komentarze są wyłączone.