Pizza
Pizza – ręcznie ugniatane ciasto
2 grudnia 2019
Chleb pszenno-razowy
Chleb pszenno-razowy (zwarty)
3 grudnia 2019

Pączki wiedeńskie (hiszpańskie)

Pączki wiedeńskie

Składniki na pączki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka* wody
  • 1-2 łyżki spirytusu lub wódki
  • butelka oleju rzepakowego do smażenia


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki na lukier:

  • 250 g cukru pudru
  • 4-6 łyżek gorącej wody
  • opcjonalnie łyżka soku z cytryny (można dodać mniej wody, a więcej cytryny, jeśli lubisz bardziej kwaskowaty lukier)

Przygotowanie

1
Zagotować w większym garnku szklankę wody z masłem oraz szczyptą soli. W międzyczasie przesiać mąkę. Zmniejszyć ogień i szybkim ruchem wsypać do wrzątku przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Rozcierać łyżką ciasto do powstania jednolitej konsystencji. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka i nie będzie miało już żadnych grudek, odstawić masę do całkowitego wystudzenia. Zimą można wystawić garnek (przykryty ściereczką lub tetrową pieluszką) na balkon czy taras do szybszego ostudzenia.
2
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, wbijać kolejno jajka i miksować. Na koniec dodać alkohol (żeby pączki nie wchłaniały zbytnio tłuszczu w trakcie smażenia). Przekładać gotowe ciasto porcjami do szprycy lub rękawa cukierniczego.
3
Wyciąć z papieru do pieczenia arkusz wielkości standardowej blaszki z wyposażenia piekarnika. W szerokim garnku lub wysokiej patelni podgrzać olej. Gdy olej będzie ciepły, kuchennym pędzelkiem lub szpatułką rozsmarować trochę oleju na papierze do pieczenia (jeśli papier ułożysz na blaszce od piekarnika lub silikonowej podkładce zaoszczędzisz sobie sprzątania kuchennych blatów z oleju ;P). Pociąć papier na 9 kwadratów. Następnie wyciskać przez szprycę kółka o średnicy ok . 7 centymetrów. Wyciskając krążek układać dwie warstwy jedną na drugiej, by powstał dwupoziomowy pączek.
 
4
Do porządnie rozgrzanego oleju wkładać po kilka pączków do góry nogami (papierem do góry), po kilku sekundach złapać skrawek papieru i usunąć (dzięki temu, że był wcześniej posmarowany olejem, papier lekko odchodzi). Smażyć przez parę minut aż spód pączka zarumieni się, wtedy obrócić do góry nogami, żeby druga strona również się zarumieniła.
5
Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym (najlepiej ułożonym na blaszce, silikonowej macie lub stolnicy, żeby nie upaćkać tłuszczem blatów w kuchni).
6
Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z 4 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze jedną łyżkę wody lub soku z cytryny i ponownie wymieszać. Gdyby natomiast lukier był zbyt rzadki, dodać więcej cukru pudru. Udekorować pączki lukrem za pomocą szprycy z wąską końcówką, pędzelka kuchennego lub łyżeczki. Można je też ozdobić posypką do dekoracji ciast. Dzieci uwielbiają pączki udekorowane kolorowymi perełkami, gwiazdkami itp. Moim zdaniem jednak krążki wiedeńskie są najsmaczniejsze bez dodatków dekoracyjnych, z samym tylko lukrem. Smacznego!
 
Pączki wiedeńskie świetnie się sprawdzają na imprezach typu:
szkolny kiermasz, klasowa wigilia, urodziny, poczęstunek w pracy itp.
 
 
  • Krążki wiedeńskie
  • Krążki wiedeńskie
  • Pączki wiedeńskie

Komentarze są wyłączone.