Wafle maślane, rożki do lodów
Wafle maślane – do lodów lub bitej śmietany
21 stycznia 2020
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
28 stycznia 2020

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej (typ 450 lub 650)
  • 30 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
  • 350 ml mleka (ewentualnie wody)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na sos:

  • puszka krojonych pomidorów,
    (lub przecier pomidorowy rozrobiony na pół z wodą)
  • lyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka soli czosnkowej lub zwykłej
  • pieprz
  • łyżka oliwy lub oleju

Dodatki do pizzy

Składniki na jedną blachę o średnicy 34 cm:

  • ok. 100 g tartego żółtego sera
  • kilka plastrów szynki
  • 1/3 puszki ananasa
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • mała papryka czerwona
  • opcjonalnie: pół papryki żółtej
  • opcjonalnie: ćwiartka papryki zielonej
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 100 g po odsączeniu)
  • 2 kulki mrożonego szpinaku
Składniki na jedną blachę o średnicy 34 cm:

  • ok. 100 g tartego żółtego sera
  • kilka plasterków salami
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • mała papryka czerwona
  • opcjonalnie: pół papryki żółtej
  • opcjonalnie: ćwiartka papryki zielonej
Składniki na jedną blachę o średnicy 34 cm:

  • ok. 100 g tartego żółtego sera
  • kilka plastrów szynki
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 7 małych pieczarek
  • mała papryka czerwona
  • opcjonalnie: pół papryki żółtej
  • opcjonalnie: ćwiartka papryki zielonej
Składniki na jedną blachę o średnicy 34 cm:

  • ok. 100 g tartego żółtego sera
  • opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli (ok. 100 g po odsączeniu)
  • kilka plastrów szynki
  • parę plasterków ostrego salami
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • papryczka chili, np. jalapeno
  • mała papryka czerwona
  • opcjonalnie sos tabasco

Przygotowanie

1
Do automatu do pieczenia chleba dodać w następującej kolejności: mleko lub wodę (najlepiej lekko ciepłe) i oliwę, cukier i sól, mąkę, pokruszone drożdże. Wybrać program do ugniatania ciasta (w moim automacie program "ciasto zagniatane" trwa 1 godz. i 50 minut).

 
2
Przygotowanie sosu: pomidory z puszki, zioła (najlepiej z doniczki lub domowego ogródka), przyprawy i oliwę (lub olej) zmiksować. Sos gotowy!
3
Blat posypać delikatnie mąką. Wyrobione ciasto podzielić na 2 lub 3 części w zależności od wielkości blach oraz preferencji co do grubości ciasta. Ja zawsze dzielę ciasto na 3 części i rozwałkowuję dosyć cienko na okrągłe blachy o średnicy 34 cm. Rozwałkować każdą część i nadać odpowiednią formę. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco elastyczne, pougniatać je przez kilka minut w rękach (im mniejsze kawałeczki, tym będzie łatwiej i szybciej nadać ciastu odpowiednią konsystencję). W ostateczności, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki i ponownie zagnieść. Jeśli zbyt twarde, dodać trochę wody.
4
Blachę posmarować odrobiną oliwy lub oleju, a następnie ułożyć na niej rozwałkowane ciasto. W miejscach, gdzie ciasto nie dochodzi do brzegów formy, rozciągnąć je delikatnie lub poprawić małym wałeczkiem. Odstawić blachy, żeby ciasto jeszcze trochę podrosło i spulchniło.
5
Przygotować ulubione dodatki: szynkę, salami, pieczarki, warzywa itp. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Włączyć piekarnik, żeby zaczął się nagrzewać. Ustawić temperaturę na 220 stopni, grzanie góra-dół. Posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i poukładać dodatki - POZA ŻÓŁTYM SEREM . Ser należy dodać w trakcie pieczenia pizzy, żeby był bardziej ciągnący.
6
PIECZENIE Wkładać blachy pojedynczo do nagrzanego piekarnika (temperatura 220 stopni, góra-dół). Po ok. 6-7 minutach wyciągnąć blachę, zamknąć drzwiczki piekarnika, by nie spadła temperatura, posypać pizzę serem. Blachę wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 6-9 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy spód ciasta jest lekko zarumieniony. Ciasto nie powinno być blade.
7
Brzegi upieczonej pizzy można posmarować oliwą, żeby nie wysychały. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.