Wafle maślane, rożki do lodów
Wafle maślane – do lodów lub bitej śmietany
21 stycznia 2020
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
28 stycznia 2020
Uwielbiam kuszący zapach i niepowtarzalny smak domowej pizzy. W naszym domu gości ona dosyć często. Kiedyś ugniatałam ciasto ręcznie (niezłe ćwiczenie dla nadgarstków ;P). Teraz wyręczam się automatem do wypieku chleba. Ciasto wychodzi równie dobre, a człowiek się nie namęczy tyle :) Masz w domu automat do chleba? Niech ugniecie ciasto za Ciebie, wyjdzie równie pyszne, a Ty będziesz mieć więcej czasu dla siebie!

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej (typ 450 lub 650)
  • 30 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
  • 350 ml mleka (ewentualnie wody)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów (lub przecier pomidorowy rozrobiony na pół z wodą)
  • lyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka soli czosnkowej lub zwykłej
  • pieprz
  • łyżka oliwy lub oleju

Dodatki do pizzy

Składniki na jedną blachę o średnicy 34 cm:

  • ok. 100 g tartego żółtego sera
  • kilka plastrów szynki
  • 1/3 puszki ananasa
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • mała papryka czerwona
  • opcjonalnie: pół papryki żółtej
  • opcjonalnie: ćwiartka papryki zielonej
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 100 g po odsączeniu)
  • 2 kulki mrożonego szpinaku
Składniki na jedną blachę o średnicy 34 cm:

  • ok. 100 g tartego żółtego sera
  • kilka plasterków salami
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • mała papryka czerwona
  • opcjonalnie: pół papryki żółtej
  • opcjonalnie: ćwiartka papryki zielonej
Składniki na jedną blachę o średnicy 34 cm:

  • ok. 100 g tartego żółtego sera
  • kilka plastrów szynki
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 7 małych pieczarek
  • mała papryka czerwona
  • opcjonalnie: pół papryki żółtej
  • opcjonalnie: ćwiartka papryki zielonej
Składniki na jedną blachę o średnicy 34 cm:

  • ok. 100 g tartego żółtego sera
  • opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli (ok. 100 g po odsączeniu)
  • kilka plastrów szynki
  • parę plasterków ostrego salami
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • papryczka chili, np. jalapeno
  • mała papryka czerwona
  • opcjonalnie sos tabasco

Przygotowanie

1
Do automatu do pieczenia chleba dodać w następującej kolejności: mleko lub wodę (najlepiej ciepłe, ale nie gorące), oliwę, cukier, sól, mąkę oraz pokruszone świeże drożdże lub drożdże instant. Wybrać program do ugniatania ciasta (w moim automacie ten program nazywa się "ciasto zagniatane" i trwa 1 godz. i 50 minut).
2
PRZYGOTOWANIE SOSU: pomidory z puszki przelać do wysokiego naczynia. Dodać zioła (jeżeli są świeże, najpierw posiekać), sól, pieprz oraz oliwę (ewentualnie olej). Wszystko razem zmiksować. Sos gotowy!
3
Blat oraz wałek posypać delikatnie mąką lub posmarować odrobiną oleju. Wyrobione ciasto podzielić na 2 lub 3 części w zależności od wielkości blach oraz preferencji co do grubości ciasta. Ja zawsze dzielę ciasto na 3 części i rozwałkowuję dosyć cienko na okrągłe blachy o średnicy 34 cm. Rozwałkować każdą część i nadać odpowiednią formę. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco elastyczne, pougniatać je przez kilka minut w rękach (im mniejsze kawałeczki, tym będzie łatwiej i szybciej nadać ciastu odpowiednią konsystencję).
4
Blachę posmarować odrobiną oliwy lub oleju, a następnie ułożyć na niej rozwałkowane ciasto. W miejscach, gdzie ciasto nie dochodzi do brzegów formy, rozciągnąć je delikatnie lub poprawić małym wałeczkiem. Odstawić na ok. 10-15 minut, żeby ciasto jeszcze trochę podrosło.
5
Przygotować ulubione dodatki: szynkę, salami, pieczarki, warzywa itp. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Włączyć piekarnik, żeby zaczął się nagrzewać. Ustawić temperaturę na 220 stopni, grzanie góra-dół.
6
Posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i poukładać dodatki - POZA ŻÓŁTYM SEREM . Ser należy dodać w trakcie pieczenia pizzy, żeby był bardziej ciągnący.
6
PIECZENIE Wkładać blachy pojedynczo do nagrzanego piekarnika (temperatura 220 stopni, góra-dół). Po ok. 6-7 minutach wyciągnąć blachę, zamknąć drzwiczki piekarnika, by nie spadła temperatura, posypać pizzę serem. Blachę wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 6-9 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy spód ciasta jest lekko zarumieniony. Ciasto nie powinno być blade.
7
Brzegi upieczonej pizzy można posmarować odrobiną oliwy, żeby nie wysychały. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.