Poncz do nasączenia tortu (2) (woda, cytryna, cukier waniliowy)
Poncz do nasączenia tortu (2) (woda, cytryna, cukier waniliowy)
2021-04-28
Krem budyniowy
Krem budyniowy
2021-05-01
Aromatyczny krem z pierniczków z cynamonem lub przyprawą korzenną kojarzy się głównie z uroczystym nastrojem świątecznych przygotowań. Kto nam jednak zabroni przywołać cudowny klimat świąt choćby w środku lata ;) Piernikowy krem z bitą śmietaną i mascarpone pasuje do tortów, ciast, różnych deserów, a także babeczek czy rurek waflowych.

Składniki:

  • 120 g toruńskich pierników lub dowolnych lukrowanych pierniczków
  • 1/4 szklanki* cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • opcjonalnie: 20 ml likieru amaretto (3 łyżki)
  • pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej do piernika

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

KREMU Z PIERNICZKÓW

1
Pierniczki pokruszyć na drobne cząsteczki lub zmielić blenderem.
2
Dobrze schłodzoną śmietankę 30%, serek mascarpone i cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji (ok. 4-6 minut).
3
Do kremu dodać cynamon lub przyprawę korzenną oraz amaretto (opcjonalnie) i wymieszać na niskich obrotach. Dodać okruszki z pierniczków i wymieszać łyżką.
4
Krem starcza na jedną grubą warstwę tortu o średnicy ok. 25 cm lub na dwie cieńsze. Pasuje do tortów, deserów i babeczek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.