Nalewka miętowa
Nalewka miętowa
2021-09-09
Jak wykorzystać skorupki jajek?
Jak wykorzystać skorupki jajek?
2021-09-14
Niesamowicie pyszny krem na bazie budyniu i bitej śmietany. Idealny do kremówki (tudzież napoleonki) oraz różnych deserów. Gorąco polecam :)

Składniki na krem budyniowy z bitą śmietaną:

  • 750 ml mleka
  • 330 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 150 g cukru*
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego*
  • opcjonalnie: 40 ml słodkiej nalewki owocowej, amaretto, brandy lub wódki
  • 330 g śmietanki 30%
  • 3 średnio czubate łyżki cukru pudru

* Polecam >> domowy cukier waniliowy <<

UWAGI PASIBRZUSZKA:


  • Krem budyniowy z bitą śmietaną należy potrzymać w temperaturze pokojowej przez ok. 20 minut przed podaniem (lub dłużej). Krem wyciągnięty prosto z lodówki ma lekko grudkowatą konsystencję. Po ogrzaniu w temperaturze pokojowej konsystencja kremu wyrównuje się i staje się jednolita.


  • Przygotowanie

    Krem budyniowy z bitą śmietaną

    1
    Do 200 ml zimnego mleka dodać jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać mikserem. Pozostałe 550 ml mleka zagotować w większym garnku. Do wrzącego mleka wlewać powolnym strumieniem przygotowaną mieszankę. Gotować przez chwilę, przez cały czas energicznie mieszając, żeby nie było grudek.
    2
    Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia ściśle przylegała do powierzchni masy budyniowej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło wyciągnąć z lodówki, żeby zdążyło zmięknąć do dalszej obróbki.
    3
    Gdy masa budyniowa całkiem wystygnie, śmietankę 30% włożyć na 15 minut przed rozpoczęciem ubijania do zamrażarki. Miskę oraz końcówki do ubijania również można schłodzić w zamrażarce lub lodówce. W międzyczasie masło w temperaturze pokojowej ubijać na wysokich obrotach przez ok. 7-8 minut, aż stanie się białe i puszyste. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i dalej ubijać, aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodać alkohol i wymieszać (ja użyłam >> nalewki z rajskich jabłuszek <<, nadała masie świetny aromat i smak).
    4
    Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy śmietanka zacznie lekko gęstnieć, dodać cukier puder i ubijać dalej na sztywno. Ubitą śmietanę dodawać partiami do kremu budyniowego i ostrożnie wymieszać szpatułką. Gotowy krem przełożyć na ciasto lub do pucharków i schłodzić w lodówce przez minimum 2-3 godz.
    5
    Ciasto lub deser z tym kremem wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut wcześniej, żeby krem trochę się ogrzał przed podaniem. Wówczas jego konsystencja zrobi się gładka i aksamitna. Krem budyniowy z bitą śmietaną ma delikatny kremowy smak i świetnie pasuje do napoleonki czy kremówki, jak również do deserów i różnych ciast. Krem z powodzeniem można wzbogacić sezonowymi owocami (np. borówkami, truskawkami czy malinami). Jedna porcja starcza na dużą blachę ciasta (gruba warstwa) lub przełożenie 3 blatów tortu. Smacznego!

    1 Comment

    1. Pola pisze:

      Zrobiłam ten krem do karpatki. Wyszła super!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.