Woda smakowa z cytryną, miętą i czereśniami
Woda smakowa z cytryną, miętą i czereśniami
2021-07-06
Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami
2021-07-08
Domowa lemoniada cytrynowa to doskonały sposób na orzeźwienie w gorące letnie dni. Jest prosta i szybka do zrobienia i z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie i gościom.

Składniki na lemoniadę cytrynową:

  • 4 duże cytryny lub 5 mniejszych
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml gorącej wody
  • 1 litr wody mineralnej niegazowanej lub wody z filtra
  • gałązka mięty lub kilka listków
  • wrzątek do sparzenia cytryn
  • kostki lodu
  • opcjonalnie: kilka borówek amerykańskich do dekoracji
  • opcjonalnie: kilka truskawek do dekoracji

Przygotowanie

Lemoniada cytrynowa

1
Cytryny umyć i zalać na kilka sekund wrzątkiem. Jedną cytrynę pokroić na dość cienkie plasterki, a z pozostałych wycisnąć sok. Cukier rozpuścić w 50 ml gorącej wody.
2
Sok z cytryn oraz rozpuszczony cukier przelać do dzbanka. Dodać wodę mineralną lub z filtra. Delikatnie zamieszać. Gałązkę lub listki mięty oraz parę plasterków cytryny (można zostawić po kilka sztuk do dekoracji) nadziać na patyczek do szaszłyków lub wrzucić luzem do dzbanka. Szklanki z lemoniadą można udekorować nakładając na patyczki do szaszłyków na przemian po parę listków mięty, plasterków cytryny, borówek i truskawek.
3
Lemoniadę przed podaniem można schłodzić w lodówce lub dodać kostki lodu. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.