Sos jogurtowy do sałatek
Sos jogurtowy
3 marca 2020
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe miętowe
11 marca 2020

Składniki:

  • ok. 90 g kruchych herbatników
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 100 g rodzynek
  • 4 łyżki whisky

Dodatkowo do obtaczania:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • opcjonalnie: 4-6 małych wafli
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe

Przygotowanie

1
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub najlepiej zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do rodzynek dodać 2 łyżki whisky i rozdrobnić blenderem (ewentualnie nie dodawać alkoholu i drobno posiekać nożem).
2
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę wlać do pokruszonych herbatników. Dodać miękkie masło, cukier puder, kakao i pozostały alkohol. Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Pod koniec dodać rozdrobnione rodzynki.
3
W osobnej miseczce wymieszać kakao oraz cukier puder przeznaczony do obtaczania. Wafle (opcjonalnie) bardzo drobno pokruszyć lub zetrzeć do drugiej miseczki. Z masy czekoladowej formować małe kulki i obtaczać w kakao z cukrem pudrem, pokruszonych waflach lub wiórkach kokosowych.
4
Kuleczki układać na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić na minimum 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie trufle można przechowywać dalej w lodówce lub w temperaturze pokojowej (o ile nie jest zbyt gorąco). Jeśli trzymasz trufle w lodówce, wyjmij je przynajmniej 15 minut przed podaniem, żeby nie były twarde. Smacznego!

 

Komentarze są wyłączone.