Kruchy spód do ciast
Kruchy spód do ciast
2021-06-11
Koktajl truskawkowo-bananowy z lodami
Koktajl truskawkowo-bananowy z lodami
2021-06-15
Wyśmienity biszkopt na dużą prostokątną blachę. Można go podzielić na 2 grubsze lub 3 cienkie blaty. Biszkopt z tego przepisu wychodzi bardzo pyszny i lekko wilgotny, więc nie wymaga dodatkowego nasączania ponczem do ciast. Jest idealny jako podstawa do różnych ciast z kremem, owocami lub galaretką.

Składniki:

  • 8 jajek w temperaturze pokojowej
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki* skrobi ziemniaczanej
  • 280 g cukru drobnego** (półtorej szklanki)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody (zimnej lub w temperaturze pokojowej)


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

    ** Można użyć zwykłego cukru, ale on wolniej się rozpuszcza

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Z podanych proporcji wychodzą 2 blaty biszkoptowe o wysokości ok. 12-15 mm lub 3 blaty po ok. 8-10 mm i szerokości 25x36 cm.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Przygotowanie

    Biszkopt z 8 jaj bez proszku do pieczenia

    1
    Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. Białka ostrożnie oddzielić od żółtek, a następnie ubijać białka mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 20-30 sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić. Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez ok. 4-5 minut.
    2
    Po tym czasie rozetrzeć odrobinę piany między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Cały proces ubijania białek powinien zająć od 12 do ok. 17 minut (w przypadku użycia zwykłego cukru zamiast drobnego może to potrwać dłużej).
    3
    Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodawać pojedynczo żółtka i mieszać delikatnie szpatułką.
    4
    Mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną przesiać do ubitych jajek. Wymieszać delikatnie, lecz dokładnie szpatułką lub trzepaczką. Dodać 2 łyżki wody i ponownie delikatnie wymieszać.
    5
    Papier do pieczenia dociąć na szerokość dna blachy do ciast i włożyć do foremki. Ścianek blaszki niczym nie smarować. Przelać masę do blachy i delikatnie wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
    6
    Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić w blaszce. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, wyciągnąć z foremki i ostrożnie ściągnąć papier do pieczenia.
    7
    Całkiem wystudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty i przełożyć wybranym kremem lub masą. Naszym dzieciom biszkopt smakuje tak bardzo, że najchętniej zjadłyby go od razu nie czekając na żadne dodatki :) Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.