Rurki z kremem budyniowo-słonecznikowym
Rurki z kremem budyniowo-słonecznikowym
17 stycznia 2020
Udka z kurczaka z pomidorami i ziemniakami
Pieczone udka z kurczaka z pomidorami i ziemniakami
20 stycznia 2020

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka listków mięty
  • 1 cała lub pół czerwonej papryki
  • 1 cała lub pół żółtej papryki
  • opcjonalnie: kilka świeżych listków mięty

Dodatkowo:

  • 1 mała pomarańcza
  • ok. 100-130 ml śmietanki 30% (lub 18%)
  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie

1
Piersi z kurczaka podzielić na 4 filety i oprószyć przyprawami. Dodać zioła prowansalskie i 2 łyżki oliwy, wetrzeć delikatnie w mięso. Następnie obłożyć czosnkiem, pokrojonym na kilka plasterków oraz listkami mięty (opcjonalnie). Przełożyć filety do miski lub dowolnego pojemnika, przykryć talerzem lub folią spożywczą i wstawić na ok. 60 minut do lodówki.
2
Paprykę pokroić w słupki. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z pomarańczy. Następnie przekroić pomarańczę na pół i wycisnąć sok z jednej połówki. Przygotować rękaw do pieczenia.
3
Włączyć piekarnik do grzania na 200 stopni (z termoobiegiem). Rękaw do pieczenia ułożyć na blaszce do ciasta. Przełożyć do niego zamarynowane filety. Na wierzch poukładać paprykę i zamknąć rękaw.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez 35 minut. Do kubka nalać ok. 100 ml wody i wymieszać ze startą skórką pomarańczy. Po 35 minutach wyciągnąć na chwilę blaszkę z piekarnika. Odciąć ostrożnie górę rękawa, uważając by nie poparzyć się gorącą parą. Do soku z kurczaka dolać wodę ze skórką pomarańczy. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
5
Po tym czasie delikatnie przełożyć kurczaka razem z papryką na talerz i przykryć, by nie ostygł. Sok pozostały w rękawie przelać do rondelka razem ze śmietanką i sokiem z pomarańczy. Gotować na małym ogniu. W osobnej szklance wymieszać ok. 6 łyżek sosu (nie może być gorący!) z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Gdy sos w rondelku zagotuje się, wlewać powoli mieszankę z mąką ziemniaczaną. Zagęszczony sos gotować jeszcze przez ok. 2 minuty.
6
Gotowym sosem polewać kurczaka i dodatki (np. kaszę bulgur czy gryczaną, makaron lub ziemniaki). Smacznego!

Komentarze są wyłączone.