Kruche babeczki (spody)
Kruche babeczki (spody)
2021-03-28
Babeczki wielkanocne do koszyczka na jogurcie grecki
Babeczki wielkanocne do koszyczka na jogurcie greckim
2021-03-30
Babeczki na kruchym spodzie wypełnione kremem z serka naturalnego i bitej śmietany, z dodatkiem soku z limonki i świeżych owoców będą ozdobą stołu świątecznego i pyszną słodką przekąską. Można je udekorować truskawkami, borówkami lub innymi owocami, jakie masz pod ręką. Posypane dodatkowo tartą czekoladą lub zmielonymi orzechami będą pokusą nie do odparcia ;)

Składniki na spody:

  • 175 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 żółtko (z jajka o rozm. L)
  • pół szklanki* cukru pudru

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki na nadzienie:

  • 200 g serka naturalnego (o gładkiej konsystencji)
  • 300 g śmietanki 30%
  • sok z 1 limonki
  • 80 g cukru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 banan
  • kilka truskawek
  • opcjonalnie: tarta czekolada lub zmielone orzechy do posypania

Przygotowanie

kruchych babeczek z kremem z serka naturalnego i truskawkami

1
Mąkę wysypać na stolnicę. Masło pokroić na kawałeczki, a następnie posiekać z mąką za pomocą siekacza (rozdrabniacza) do ciasta kruchego (ewentualnie przy użyciu noża). Dodać żółtko i cukier puder. Zagnieść ciasto. Na początku ciasto może bardzo się kruszyć, ale po chwili ugniatania powinno się połączyć w gładką całość. Gdyby jednak ciasto nadal zbyt się kruszyło i nie dało zlepić, można dodać kawałeczek masła. Nie zagniatać jednak ciasta zbyt długo, żeby po upieczeniu nie było twarde.
2
Ugniecione ciasto uformować w wałek. Owinąć wałek folią spożywczą i schować na ok. 30 min do lodówki.
3
Schłodzone ciasto pokroić na 12 plasterków (w przypadku niskich metalowych foremek) lub na 10 plasterków (w przypadku wyższych silikonowych foremek). Każdy plasterek przekładać na foremkę (foremek nie trzeba niczym smarować) i ugniatając ciasto jak plastelinę oblepić dokładnie boki oraz dno foremki. Brzegi dna dobrze zaznaczyć dociskając palcami. Dno powinno być cienkie, żeby w trakcie pieczenia nie wybrzuszyło się za bardzo.
4
Wypełnione foremki ustawić na blaszce do ciast. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez ok. 15-17 minut, do zarumienienia krawędzi. Pod koniec pieczenia pilnować, by babeczki nie zarumieniły się zbyt mocno (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).
5
Upieczone babeczki przestudzić w foremkach, a następnie obracać do góry nogami. W ten sposób babeczki powinny bez problemu wysunąć się z foremek. W przypadku metalowych foremek lekko ścisnąć boki foremki, jeżeli babeczka nie wyślizgnie się sama.
6
PRZYGOTOWANIE KREMU: Żelatynę wsypać do filiżanki i zalać 50 ml wody (zimnej lub w temperaturze pokojowej). Odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. W niedużym garnku zagotować szklankę wody. Na garnku ustawić sitko w taki sposób, by woda nie sięgała dna sitka. Jeżeli woda dotyka sitka, wylać trochę wody. Na sitku ustawić napęczniałą żelatynę. Zmniejszyć ogień i podgrzewać żelatynę na parze do jej całkowitego rozpuszczenia (aż woda zrobi się przezroczysta, bez żadnych grudek), co chwilę mieszając. Uważać, by żelatyna nie zrobiła się gorąca.
7
W osobnym rondelku zagotować 100 ml wody razem z cukrem, co jakiś czas mieszając. Gdy woda się zagotuje, a cukier rozpuści, wyłączyć ogień. Gotowy syrop przelać do kubeczka i odstawić na chwilę do przestudzenia.
8
Gdy żelatyna całkiem się rozpuści, przelać ją do kubka z przestudzonym syropem. Do wysokiej miski włożyć serek naturalny, sok wyciśnięty z limonki oraz syrop wymieszany z żelatyną. Wszystko razem ubijać mikserem przez 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki.
9
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubić mikserem razem z cukrem pudrem na sztywno. Wstawić do lodówki. Gdy masa z serkiem naturalnym i żelatyną zacznie tężeć i będzie miała już dość gęstą, ale jeszcze nie sztywną konsystencję, wymieszać ją z ubitą śmietaną. Wstawić z powrotem do lodówki, żeby masa stężała (na godzinę lub dłużej).
10
Gdy krem stężeje, pokroić banana na plasterki. Za pomocą wykrawaczy do ciastek z plasterków banana można wykroić różne kształty (np. gwiazdki czy kwiatki). Połowę truskawek pokroić w kostkę, a drugą połowę na ćwiartki lub plasterki (do dekoracji). Część pokrojonych owoców ułożyć na dnie babeczek.
11
Krem przełożyć do rękawa lub szprycy cukierniczej i wyciskać na babeczki (można też nakładać łyżką). Udekorować resztą owoców.
12
Gotowe babeczki można posypać odrobiną tartej czekolady lub zmielonych orzechów. Zamiast truskawek można użyć borówek amerykańskich, kiwi lub innych owoców. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.