Zakręcone pączki z mozzarellą
Zakręcone pączki z mozzarellą
2 grudnia 2020
Przyprawa do pierniczków i ciastek korzennych
Przyprawa do pierniczków i ciastek korzennych
11 grudnia 2020
W okresie przedświątecznym wiele osób poszukuje idealnego lukru do pierniczków. Przy wyborze rodzaju lukru warto wziać pod uwagę docelowe przeznaczenie pierniczków czy ciasteczek. Do pierniczków ozdobnych, służących głównie do dekoracji choinek, świątecznych stroików lub domków czy choinek z piernika, najlepiej nadaje się lukier królewski. Natomiast przy pierniczkach przeznaczonych głównie do jedzenia, a nie dekoracji, można poszaleć z różnymi smakami. Tym razem proponuję pyszną glazurę cytrynowo-śmietankową.

Składniki:

  • 140 g cukru pudru (1 szklanka* + 2 łyżki)
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

1
Cukier puder przesiać przez sitko. Do pudru wlać przez sitko sok z cytryny. Dodać śmietanę.
2
Wszystko razem dokładnie ucierać łyżką przez ok. 5 minut, aż lukier stanie się całkiem gładki i lśniący.
3
Ciastko/pierniczek zamoczyć w lukrze, następnie podnieść do góry i chwilkę poczekać, aż nadmiar lukru ścieknie z powrotem do miseczki. Odłożyć ciastko do całkowitego zastygnięcia glazury.
4
Na glazurze można zrobić kolorowy wzorek. Przepis już wkrótce w odrębnym wpisie :) Glazura śmietanowa smakuje wyśmienicie i świetnie nadaje się do pierniczków przeznaczonych do jedzenia, jednak do eleganckich dekoracji na choinkę lub domek z piernika polecam lukier królewski, który ma śnieżnobiały odcień bieli i gęstszą konsystencję, idealną do malowania wzorków. Glazura zaś ma bardziej szarawy odcień, a jej powierzchnia w zależności od grubości warstwy może zrobić się jakby oszroniona, podobna do glazurowanych pierników ze sklepu (zwłaszcza w przypadku cienkiej warstwy). W smaku natomiast jest rewelacyjna :) Smacznego!

Komentarze są wyłączone.