Mizeria
Mizeria
2021-08-24
Nalewka z rajskich jabłuszek z wanilią i cynamonem
Nalewka z rajskich jabłuszek z wanilią i cynamonem
2021-08-26
W dzieciństwie uwielbiałam pomidory w galarecie. Teraz, gdy mam trochę pomidorków koktajlowych we własnym ogródku, odgrzebałam przepis na ten pyszny przysmak i zrobiłam parę słoików na zimę. Aczkolwiek do zimy pewnie nie wytrwają, bo zostaną zjedzone zdecydowanie szybciej ;)

Składniki na pomidorki koktajlowe w galarecie:

  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • 3 cebule
  • 600 ml wody
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki octu
  • po 5 ziarenek pieprzu kolorowego na słoik
  • po 1 goździku (całym) na słoik
  • kilka listków bazylii
  • opcjonalnie: kilka listków cząbru
  • opcjonalnie: 3-4 ziarenka kolendry na słoik

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Do domowych przetworów należy używać dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików oraz zakrętek.

  • Słoiki i zakrętki nie muszą być nowe (mogą być wielokrotnie używane), jednak nie mogą być uszkodzone.

  • Zalewając pomidorki w słoikach należy zostawić ok. 1-3 cm (w zależności od wielkości słoika) wolnego miejsca u góry.

  • Przygotowanie

    Pomidorki koktajlowe w galarecie

    1
    Żelatynę wymieszać w niedużym rondelku z 600 ml zimnej wody. Zostawić na ok. 20 minut do napęcznienia. Pomidory umyć i delikatnie osuszyć. Małe pomidorki przekroić wpół, a duże pokroić na plasterki. Cebulę również pokroić na plasterki.
    2
    Słoiki i zakrętki zalać na kilka minut wrzącą wodą, a następnie osuszyć (w przypadku półlitrowych słoików będą potrzebne 3 sztuki). Do wyparzonych słoików włożyć po 5 ziarenek kolorowego pieprzu, 3-4 ziarenka kolendry (opcjonalnie) i goździku. Następnie układać na przemian warstwowo pokrojone pomidorki i cebulę (zostawiając ok. 2-3 cm wolnego miejsca u góry). Na wierzch ułożyć po kilka listków cząbru (opcjonalnie) i bazylii.
    3
    Wodę z napęczniałą żelatyną wymieszać. Dodać sól, cukier i ocet. Mieszając podgrzewać przez chwilę na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i cukru. Uważać, by w żadnym razie nie zagotować wody. Słoiki z ułożonymi pomidorkami zalać ciepłą zalewą zostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od góry. Przykryć słoiki nakrętką, ale nie zakręcać.
    4
    Na dnie średniego garnka położyć czystą ściereczkę lub pieluszkę tetrową. Ustawić słoiki w taki sposób, by nie dotykały ścianek garnka ani nie stykały się ze sobą. Zalać wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Gotować na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut. Jeżeli woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Pilnować, aby woda w słoikach nie zagotowała się. Jeśli tylko w słoikach zaczną się pojawiać pierwsze bąbelki, od razu wyciągnąć z garnka. W innym przypadku żelatyna może nie stężeć.
    5
    Gorące słoiki od razu zakręcić. Obrócić do góry dnem i postawić na macie silikonowej lub ręczniku. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
    6
    Następnego dnia odwrócić słoiki. Jeżeli mają zakrętki typu "twist off - click", wcisnąć palcem środek zakrętki. Może być tak, że część zakrętek już będzie wklęsła, a część "kliknie" przy wciśnięciu palcem. Tak czy siak, dobrze zapasteryzowana zakrętka nie powinna z powrotem się wybrzuszyć do góry, czyli nie może klikać w tę i we w tę. Jeżeli tak się dzieje, należy spróbować zapasteryzować dany słoik jeszcze raz lub wymienić zakrętkę na nową (możliwe, że ta jest uszkodzona). Słoiki z pomidorkami przenieść w ciemne i chłodne miejsce (np. do piwnicy, nieogrzewanej spiżarni lub garażu). Galaretka nie stężeje od razu. Może to zająć nawet parę dni. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.