Sos jogurtowo-musztardowy do sałatek
Sos jogurtowo-musztardowy do sałatek
10 lutego 2021
Walentynkowy deser w pucharkach z białej i czerwonej galaretki
Walentynkowy deser w pucharkach z białej i czerwonej galaretki
14 lutego 2021
Muszę przyznać, że do pomysłu faworków z piwem podchodziłam z pewną obawą. Zwłaszcza że za piwem nie przepadam, a mój dotychczasowy przepis na faworki sprawdza się znakomicie. Z okazji Tłustego Czwartku postanowiłam jednak spróbować czegoś nowego. Zmierzyłam się więc z tym piwem... I jak się okazało, był to bardzo dobry pomysł :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 5 żółtek
  • 75 ml piwa jasnego (pianki nie liczymy do objętości)
  • 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu
  • 140 ml śmietany 18%
  • szczypta soli
  • butelka oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków
  • opcjonalnie: 2-3 łyżeczki cynamonu do wymieszania z cukrem pudrem

Przygotowanie

1
Mąkę przesiać. Dodać żółtka, piwo, wódkę, śmietanę oraz szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie zagnieść. Zajmuje to sporo czasu, więc jeżeli masz automat do pieczenia chleba, polecam go wykorzystać do wyrobienia ciasta (program "ciasto zagniatane"). Roboty kuchenne również dobrze dają sobie radę z ciastem na faworki (końcówka "hak" do ciasta drożdżowego). Ciasto wyjdzie równie dobre, a Ty oszczędzisz czas i siły :)
2
Wyrobione ciasto porządnie wybić wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, zawijając brzegi ciasta na górę i uderzając w nie mocno wałkiem (lub tłuczkiem). Dzięki temu ciasto napowietrzy się, a po upieczeniu będzie kruche i smaczne. Ciasto należy wybijać dość długo, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się małe pęcherzyki lub ciasto pod naciskiem będzie łatwo się rwało. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 60 minut.
3
Schłodzone ciasto dzielić na części i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, mogą nawet prześwitywać. Jeżeli ciasto się klei do wałka, posmarować wałek, ciasto oraz stolnicę odrobiną oleju lub oprószyć mąką. Kroić radełkiem na prostokąty o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 3 cm. Każdy prostokąt naciąć radełkiem pośrodku (długość nacięcia ok. 7-8 cm). Jeden z brzegów przewlec przez nacięcie i pociągnąć. Długie faworki można przewlec dwukrotnie. Tak przygotowane faworki układać na stolnicy lub blaszce posmarowanej odrobiną oleju. Można na zmianę wykrajać ciasto i smażyć lub najpierw wykroić całe ciasto, a dopiero potem smażyć. W takim przypadku surowe faworki można przykryć ściereczką kuchenną, żeby nie wysychały.
4
Smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po kilka sztuk w jednym czasie. Nie za dużo, żeby faworki mogły swobodnie się poruszać. Gotowe faworki układać na chwilę na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
5
Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.