Naturalne pierniczki bez cukru
Naturalne pierniczki bez cukru
14 grudnia 2020
Sos karmelowy / polewa karmelowa
Sos karmelowy / polewa karmelowa
28 grudnia 2020
Marzy Ci się choinka ozdobiona ślicznymi zawieszkami z pierniczków? Sprawdź przepis na pyszne pierniczki, którymi możesz ozdobić swój dom na święta, przygotować urocze upominki dla rodziny i przyjaciół lub po prostu zjeść ze smakiem :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 200 g miodu (ok. 150 ml)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Składniki na lukier królewski:

  • 130 g cukru pudru (1 szklanka o pojemności 200 ml + 1 czubata łyżka oraz dodatkowo trochę cukru pudru na zapas)
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze w kilku kolorach

  • Dodatkowo:
  • odrobina octu
  • wacik kosmetyczny lub trochę waty
  • woreczki cukiernicze do dekoracji

Przygotowanie

1
Miód oraz masło podgrzewać w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać cynamon, kardamon, goździki, imbir i gałkę muszkatołową. Dalej mieszać. Nie dopuścić do zagotowania miodu. Gdy miód i masło się rozpuszczą, odstawić do lekkiego przestudzenia.
2
Mąkę wymieszać z solą, sodą i cukrem pudrem. Przesiać przez sitko prosto na stolnicę lub do dużej miski. W przesianej mieszance zrobić wgłębienie i ostrożnie wlać do niego przestudzony, ale wciąż lekko ciepły miód.
3
Wbić jajko i wszystko razem dobrze zagnieść. Na tym etapie przydaje się siekacz/rozdrabniacz do ciasta kruchego. Ugniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą, ustawić na talerzyku lub misce i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki (można na całą noc).
4
Ciasto wyciągnąć z lodówki i odstawić na ok. 15-20 minut. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na placki o grubości ok. 3 mm. Jeżeli ciasto klei się do wałka lub podłoża, podsypać delikatnie mąką lub posmarować odrobiną oleju. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając niewielkie odstępy między piernikami, żeby się nie zrosły w trakcie pieczenia.
5
Za pomocą zwykłych przyborów kuchennych można wyczarować różne wzorki:
  • grubą słomką do napojów można zrobić dziurki, a po upieczeniu przełożyć przez nie wstążkę (jako ozdobę lub zawieszkę na choinkę),
  • tłuczek do ziemniaków zostawia piękny szlaczek lub kółeczka,
  • widelcem można zrobić kropki lub kreski, cokolwiek podsunie wyobraźnia :)

  • UWAGA: wzorki najlepiej wyciskać na pierniczkach ułożonych już na blaszce do pieczenia. W innym przypadku mogą się zniekształcić przy przenoszeniu na blachę. Polecam przekładanie pierniczków za pomocą łopatki do ciast.
    6
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem, przez ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
    7
    Upieczone pierniczki odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przygotować lukier królewski - jajko w skorupce umyć pod bieżącą wodą, następnie przetrzeć wacikiem nasączonym octem i sparzyć przez 10 sekund w kubku z wrzątkiem (nie dłużej, bo się ugotuje ;P).
    8
    Cukier puder przesiać przez sitko do miseczki. Białko ze sparzonego jajka ubijać przez chwilę trzepaczką ręczną na delikatną piankę. Dodać przesiany cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierać łyżką bardzo dokładnie przez 6-8 minut, aż lukier stanie się bardzo gładki i błyszczący.
    9
    Konsystencja lukru powinna być gęsta, bez żadnych grudek, ale jednocześnie lekko lejąca się. Gdy podniesiesz łyżeczkę do góry i lekko przechylisz, lukier powinien powoli, ale płynnie sączyć się nieprzerwanym strumieniem. Jeżeli strumień się rwie, dodaj odrobinkę wody. Natomiast jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru i ponownie dokładnie wymieszaj.
    10
    Przygotować tyle woreczków cukierniczych, ile będzie kolorów oraz dwa dodatkowe na biały lukier. Na końcu każdego woreczka zrobić szpilką dziurkę lub ostrożnie odciąć nożyczkami sam róg woreczka. Im mniejsza dziurka, tym precyzyjniejsze i wymyślniejsze wzorki można narysować na pierniczkach.
    11
    Po ok. 3 łyżki lukru przełożyć do oddzielnych kubeczków (np. 4 kubeczków, jeśli masz 4 barwniki). Do każdego kubeczka dodawać po trochę barwnika i bardzo dokładnie wymieszać (używam dostępnych w marketach barwników żelowych w tubkach lub barwników żelowych marki Wilton - te i te nadają się do lukru, aczkolwiek w przypadku jednych i drugich niekoniecznie wychodzi dokładnie taki odcień, jakiego się spodziewamy ;P).
    12
    Przelać kolorowy lukier do poszczególnych woreczków. W przypadku białego lukru, w jednym woreczku zostawić minimalną dziurkę, a w drugim zrobić odrobinkę szerszą, będzie służyć do lukrowania większej powierzchni ciasta, np. imitując śnieg lub jako podkład pod wzorek z innego koloru. Górę każdego woreczka ciasno zawinąć i zabezpieczyć klipsem lub gumką recepturką, żeby lukier nie wyciekał górą podczas wyciskania.
    13
    Tak przygotowanym lukrem można wyczarować różne wzorki na pierniczkach: gwiazdki, kreski, kropki, sople śniegu, a nawet różne napisy. Używając różnych kolorów na jednym pierniku, najlepiej poczekać, aż wzorek w jednym kolorze wyschnie, a dopiero wtedy rysować na nim wzorek w innym kolorze. Trwa to krótką chwilę, gdyż lukier szybko schnie.
    14
    Woreczek z lukrem należy trzymać tak, by jego końcówka znajdowała się tuż nad pierniczkiem i delikatnie uciskać, powoli ruszając dłońmi, by nadać kresce odpowiedni kształt. Woreczek najlepiej trzymać pod kątem ok. 45 stopni w stosunku do lukrowanej powierzchni, a nie całkiem pionowo. Jeżeli lukier skapnie nie tam, gdzie trzeba lub w zbyt dużej ilości, można ściągnąć nadmiar lub poprawić kształt zwykłą wykałaczką.
    15
    W celu pokrycia większej części piernika białym lukrem (tworząc "śnieg"), należy najpierw narysować kontury pożądanego kształtu woreczkiem z wąską końcówką, a dopiero potem wypełniać środek za pomocą woreczka z szerszą końcówką. Na białym lukrze można narysować wzorek w innym kolorze, trzeba jednak poczekać, aż biały lukier zastygnie, gdyż inaczej kolor lekko się rozleje, zamiast trzymać dokładny kształt.
    16
    Polukrowane pierniczki układać na tacce lub blacie i zostawić na parę godzin do porządnego wyschnięcia. Lukier szybko wysycha, zależy to jednak od grubości warstwy. Najlepiej zostawić pierniczki na noc do wyschnięcia, a następnego dnia można poukładać jeden na drugim lub założyć wstążki czy sznureczek i zawieszać na choince. Dobrej zabawy!

    Komentarze są wyłączone.