Prosta sałatka owocowa
Prosta sałatka owocowa
7 października 2020
Szybkie placki z jabłkami
Szybkie placki z jabłkami
9 października 2020
Sałatka z fetą, kapustą pekińską i prażonym sezamem to pyszny dodatek do obiadu lub kanapek. Do tego ogórek, papryka i kukurydza, czegóż chcieć więcej ;)

Składniki podstawowe:

  • pół niedużej kapusty pekińskiej
  • 1 duży ogórek
  • pół papryki czerwonej
  • 1-2 pomidory
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • ok. 100 g sera feta
  • 1 łyżeczka sezamu białego niełuskanego

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
  • mała gałązka rozmarynu
  • 1 listek mięty
  • opcjonalnie: 1/5 łyżeczki trawy cytrynowej

Przygotowanie

1
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać sól, trawę cytrynową (opcjonalnie), bazylię oraz posiekany rozmaryn i miętę. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
2
Sezam wysypać na suchą rozgrzaną patelnię i prażyć na niedużym ogniu, aż się ładnie zarumieni (uwaga, uprażony sezam może zacząć "strzelać" z patelni). Przesypać na talerzyk.
3
Kapustę pekińską drobno pokroić. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na plasterki. Paprykę i pomidor pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać kukurydzę konserwową. Zalać sosem z oliwy i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę fetę i posypać prażonym sezamem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.