Karpatka klasyczna
Karpatka klasyczna
9 lutego 2020
Karpatka czekoladowa
Karpatka czekoladowa
10 lutego 2020

Przygotowanie


1
Przygotowanie ciasta: zagnieść kruche ciasto ze wszystkich podanych składników. Podzielić na 3 części. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm posmarować tłuszczem i oprószyć delikatnie mąką. Pozostałe ciasto wyłożyć cienką warstwą na blaszkę i ponakłuwać widelcem na całej szerokości i długości. Włożyć ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i podpiec do zarumienienia (ok. 15 minut).
2
Przygotowanie masy serowej: rodzynki oprószyć delikatnie mąką (jeżeli są bardzo suche, zalać wcześniej wrzątkiem i osuszyć na ręczniku papierowym). Twaróg zetrzeć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Masło, cukier puder, żółtka, jajko, budyń śmietankowy oraz zmielony twaróg wymieszać mikserem. Na zrumienionym cieście ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Następnie wylać masę serową oraz rodzynki. Szpatułką kuchenną delikatnie wyrównać masę.
3
Zmiksować 3 białka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na brzoskwinie i rodzynki. Wyciągnąć zamrożoną część ciasta i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach prosto do blaszki, na masę serową i owoce. Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez ok. 50-60 minut.
4
Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.