Parówki z jajkiem sadzonym w kształcie serduszka
Parówki z jajkiem sadzonym w kształcie serduszek
16 lutego 2020
Tort tiramisu z kawowo-porzeczkową nutą
Tort tiramisu z kawowo-porzeczkową nutą
17 lutego 2020

Składniki na ciasto:

  • 85 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 3,5 łyżki kakao
  • 130 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 filiżanka słodzonej kawy (może być Inka) do nasączenia ciasta

Składniki na masę miętową:

  • 3 budynie śmietankowe w proszku
  • 250 g miętowych landrynek (ewentualnie 1 paczka landrynek i 1 herbata miętowa)
  • 800 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 ml wody
  • 200 g masła
  • 3 łyżki nutelli
  • opcjonalnie: odrobina zielonego barwnika spożywczego

Składniki na masę czekoladową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 7 łyżek nutelli (ok. 130 g)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 15 herbatników kakaowych lub zwykłych
  • ok. 100 ml nalewki miętowej, wiśniowej lub z czarnych porzeczek
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • DEKORACJE WEDŁUG UZNANIA

Przygotowanie

1
PRZYGOTOWANIE CIASTA: białka ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana zrobi się sztywna i połyskująca. Zmniejszyć moc miksera do połowy i dodawać stopniowo żółtka.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać do piany z białek. Wymieszać ostrożnie łyżką do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok. 25-30 minut.
2
PRZYGOTOWANIE MASY MIĘTOWEJ: landrynki rozpuścić w gotującej się wodzie. W przypadku mniejszej ilości landrynek, rozpuścić je w 130 ml wody, a w pozostałych 70 ml zaparzyć herbatę miętową.

600 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku (200 ml) rozpuścić żółtka i budyń. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone landrynki (i ewentualnie herbatkę miętową). Wymieszać, zmniejszyć ogień, a następnie wlać rozpuszczony budyń. Przez cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Gęsty i gładki budyń odstawić do wystudzenia. Do budyniu można dodać trochę zielonego barwnika (lub żółtego zmieszanego z odrobiną niebieskiego) do uzyskania pożądanego koloru.

Masło wyciągnąć z lodówki, żeby zdążyło się ogrzać przed dalszą obróbką.
3
PRZYGOTOWANIE MASY CZEKOLADOWEJ: żelatynę wsypać do 100 ml zimnej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do napęcznienia. Gdy żelatyna zgęstnieje, wstawić naczynie do gorącej wody, i mieszać aż żelatyna się rozpuści w kąpieli wodnej. Zostawić do lekkiego ostudzenia.

W międzyczasie czekoladę mleczną oraz gorzką również rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Serek mascarpone ubić ze śmietanką, następnie dodać nutellę i przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Miksować do połączenia składników. Dodać rozpuszczoną, lekko ostudzoną żelatynę i jeszcze przez chwilkę ubijać.
4
Upieczony biszkopt podzielić na dwa blaty i nasączyć słodzoną kawą.
5
PRZYGOTOWANIE MASY MIĘTOWEJ (c.d.): masło zmiksować, aż stanie się kremowe i puszyste. Następnie dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej i dalej miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy bez grudek.
6
Nutellę lekko podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jeden blat ciasta posmarować ciepłą nutellą i włożyć do tortownicy (ja użyłam rantu do tortów). Na wierzch wyłożyć ok. 3/5 masy miętowej (nieco ponad połowę). Resztę masy przykryć folią spożywczą i schować do lodówki.

Herbatniki zanurzać w nalewce i układać na masę miętową. Parę herbatników pokruszyć i uzupełnić puste miejsca przy krawędziach. Na herbatniki wyłożyć masę czekoladową i przykryć drugim blatem ciasta. Schować na parę godzin do lodówki, żeby tort osiadł, a kremy stężały.
7
Po paru godzinach wyciągnąć z lodówki resztę masy miętowej. Dodać 2 czubate łyżki cukru pudru oraz pół opakowania serka mascarpone (125 g) i wszystko razem dokładnie zmiksować. Do masy można dodać jeszcze trochę zielonego barwnika. Gotowy krem rozsmarować na wierzchu tortu oraz po bokach. Wyrównać szpatułką czy szpachlą do ciast. Ozdobić według uznania.
8
Do zrobienia dekoracji użyłam po ok. 80 g temperowanej czekolady miętowej oraz gorzkiej. W przypadku problemów z utemperowaniem czekolady, można zwyczajnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dekoracje będą wtedy bardziej miękkie i łamliwe, ale wzorki na kremie czy napisy z powodzeniem można z niej wykonać. W celu wykonania kremowych dekoracji zmiksowałam 120 g masła z 2 łyżkami cukru pudru i 125 g serka mascarpone oraz dodałam różne barwniki. Użyłam tylek rosyjskich oraz zwykłych końcówek, dołączonych do szprycy do dekoracji ciast.

Komentarze są wyłączone.