Parówki z jajkiem sadzonym w kształcie serduszka
Parówki z jajkiem sadzonym w kształcie serduszek
2020-02-16
Tort tiramisu z kawowo-porzeczkową nutą
Tort tiramisu z kawowo-porzeczkową nutą
2020-02-17

Składniki na ciasto:

  • 85 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 3,5 łyżki kakao
  • 130 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 filiżanka słodzonej kawy (może być Inka) do nasączenia ciasta

Składniki na masę miętową:

  • 3 budynie śmietankowe w proszku
  • 250 g miętowych landrynek (ewentualnie 1 paczka landrynek i 1 herbata miętowa)
  • 800 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 ml wody
  • 200 g masła
  • opcjonalnie: odrobina zielonego barwnika spożywczego

Składniki na masę czekoladową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 7 łyżek nutelli (ok. 130 g)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 15 herbatników kakaowych lub zwykłych
  • 3 łyżki nutelli
  • ok. 100 ml nalewki miętowej, wiśniowej lub z czarnych porzeczek
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • DEKORACJE WEDŁUG UZNANIA

Przygotowanie

tortu miętowo-czekoladowego

1
PRZYGOTOWANIE CIASTA: białka ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana zrobi się sztywna i połyskująca. Zmniejszyć moc miksera do połowy i dodawać stopniowo żółtka.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać do piany z białek. Wymieszać ostrożnie łyżką do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok. 25-30 minut.
2
PRZYGOTOWANIE MASY MIĘTOWEJ: landrynki rozpuścić w gotującej się wodzie. W przypadku mniejszej ilości landrynek, rozpuścić je w 130 ml wody, a w pozostałych 70 ml zaparzyć herbatę miętową.

600 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku (200 ml) rozpuścić żółtka i budyń. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone landrynki (i ewentualnie herbatkę miętową). Wymieszać, zmniejszyć ogień, a następnie wlać rozpuszczony budyń. Przez cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Gęsty i gładki budyń odstawić do wystudzenia. Do budyniu można dodać trochę zielonego barwnika (lub żółtego zmieszanego z odrobiną niebieskiego) do uzyskania pożądanego koloru.

Masło wyciągnąć z lodówki, żeby zdążyło się ogrzać przed dalszą obróbką.
3
PRZYGOTOWANIE MASY CZEKOLADOWEJ: żelatynę wsypać do 100 ml zimnej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do napęcznienia. Gdy żelatyna zgęstnieje, wstawić naczynie do gorącej wody, i mieszać aż żelatyna się rozpuści w kąpieli wodnej. Zostawić do lekkiego ostudzenia.

W międzyczasie czekoladę mleczną oraz gorzką również rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Serek mascarpone ubić ze śmietanką, następnie dodać 7 łyżek nutelli i przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Miksować do połączenia składników. Dodać rozpuszczoną, lekko ostudzoną żelatynę i jeszcze przez chwilkę ubijać.
4
Upieczony biszkopt podzielić na dwa blaty i nasączyć słodzoną kawą.
5
PRZYGOTOWANIE MASY MIĘTOWEJ (c.d.): masło zmiksować, aż stanie się kremowe i puszyste. Następnie dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej i dalej miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy bez grudek.
6
3 łyżki nutelli lekko podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jeden blat ciasta posmarować ciepłą nutellą i włożyć do tortownicy (ja użyłam rantu do tortów). Na wierzch wyłożyć ok. 3/5 masy miętowej (nieco ponad połowę). Resztę masy przykryć folią spożywczą i schować do lodówki.

Herbatniki zanurzać w nalewce i układać na masę miętową. Parę herbatników pokruszyć i uzupełnić puste miejsca przy krawędziach. Na herbatniki wyłożyć masę czekoladową i przykryć drugim blatem ciasta. Schować na parę godzin do lodówki, żeby tort osiadł, a kremy stężały.
7
Po paru godzinach wyciągnąć z lodówki resztę masy miętowej. Dodać 2 czubate łyżki cukru pudru oraz pół opakowania serka mascarpone (125 g) i wszystko razem dokładnie zmiksować. Do masy można dodać jeszcze trochę zielonego barwnika. Gotowy krem rozsmarować na wierzchu tortu oraz po bokach. Wyrównać szpatułką czy szpachlą do ciast. Ozdobić według uznania.
8
Do zrobienia dekoracji użyłam po ok. 80 g temperowanej czekolady miętowej oraz gorzkiej. W przypadku problemów z utemperowaniem czekolady, można zwyczajnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dekoracje będą wtedy bardziej miękkie i łamliwe, ale wzorki na kremie czy napisy z powodzeniem można z niej wykonać. W celu wykonania kremowych dekoracji zmiksowałam 120 g masła z 2 łyżkami cukru pudru i 125 g serka mascarpone oraz dodałam różne barwniki. Użyłam tylek rosyjskich oraz zwykłych końcówek, dołączonych do szprycy do dekoracji ciast.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.