Paluszki surimi w panierce kukurydzianej + sos czosnkowy
Paluszki surimi w panierce kukurydzianej + sos czosnkowy
2021-01-21
Babeczki z kremem kajmakowym i masłem orzechowym
Babeczki z kremem kajmakowym i masłem orzechowym
2021-01-25
Oponki serowe w karnawale to pozycja obowiązkowa :) Delikatne i smaczne. Takie niby pączki, a jednak nie do końca ;) A jak tam Wasze oponki?

Składniki:

  • 2 szklanki* mąki pszennej tortowej + pół szklanki w zapasie
  • 1 łyżka (nieczubata) śmietany 18%
  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 7 płaskich łyżek cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • opcjonalnie: 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie: cynamon do posypania

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

oponek serowych

1
2 szklanki mąki wymieszać z solą i sodą. Twaróg rozdrobnić widelcem i przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy, śmietanę oraz wymieszaną mąkę. Ucierać przez chwilę widelcem do wymieszania składników, a następnie zagniatać ciasto ręcznie.
2
Pod koniec dodać alkohol (który zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu w trakcie smażenia) i jeszcze przez chwilę zagniatać. Jeżeli ciasto bardzo się klei do rąk, wsypać trochę zapasowej mąki. Uformować ciasto w kulę.
3
Stolnicę posypać dość grubo mąką. Ciasto przełożyć na stolnicę i oprószyć delikatnie mąką, a następnie spłaszczyć dłonią. Wałek posypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące i nie da się rozwałkować, dodać jeszcze trochę mąki z zapasowej ilości i ponownie delikatnie zagnieść.
4
Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki (o średnicy ok. 7-8 cm) wykrawać kółka i układać je w dość dużych odstępach na stolnicy lub blaszce z piekarnika posypanej mąką. Następnie wykrawać kieliszkiem do wódki (lub małą okrągłą foremką) środek kółka. Końcówkę foremki (tudzież szklanki czy kieliszka) można zanurzać za każdym razem przed wykrawaniem w mącę, żeby ciasto nie kleiło się do foremki.
5
Wykrojone kółeczka można usmażyć razem z oponkami (wyrosną z nich piękne mini pączki) albo zagnieść z resztą pozostałego ciasta po wykrawaniu i uformować kolejne oponki.
6
W średnim garnku dobrze rozgrzać olej (lepiej rozgrzewać powoli na mniejszym ogniu, niż szybko na dużym), powinien on mieć temperaturę 175-180 stopni. Smażyć po 3-4 oponki na raz. Odpowiednio rozgrzany olej powinien delikatnie skwierczeć, gdy włoży się do niego oponkę, a oponka w ciągu 2-3 sekund wypłynąć na powierzchnię. Smażyć przez ok. 3-4 minuty z jednej strony (do ładnego zarumienienia), a następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
7
Usmażone oponki układać na chwilę na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzone oponki oprószyć cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru z odrobiną cynamonu.
8
Oponki przechowywać w szczelnym pojemniku. Jeżeli coś zostanie, serwować na drugi dzień razem z kawą lub herbatą, wówczas będą rozpływać się w ustach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.