Lekka sałatka z rzodkiewką i kukurydzą
Lekka sałatka z rzodkiewką i kukurydzą
22 maja 2020
Rurki waflowe z bitą śmietaną
Rurki waflowe z bitą śmietaną
5 czerwca 2020

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 750 g)
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • półtorej płaskiej łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/5 łyżeczki pieprzu
  • 150 g żółtego sera (tartego lub w kostce)
  • 2 pomidory
  • szczypta bazylii
  • odrobina oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do posmarowania papieru do pieczenia

Przygotowanie

1
Jeżeli z piersi odstaje mały kawałek mięsa, odkroić go, a resztę podzielić na dwa duże, cieńsze kotlety. Następnie wkładać po kawałku lub dwa do foliowej torebki (np. śniadaniowej) i rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa z obu stron.
2
Pomidory pokroić na plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Majonez wymieszać z przyprawami.
3
Na blaszce z piekarnika ułożyć papier do pieczenia. Papier posmarować odrobiną oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Każdy filet posmarować z jednej strony mieszanką majonezową i układać na blaszce posmarowaną częścią do dołu. Następnie posmarować majonezem wierzch filetów. Na górę poukładać plastry pomidorów, oprószyć odrobiną bazylii i posypać tartym serem.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku, z termoobiegiem, w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-25 minut. Uważać, by ser nie przyrumienił się za bardzo, gdyż wtedy będzie twardy, a nie ciągnący. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.