Udka z kurczaka w słodko-kwaśnym sosie z jabłek
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnym sosie z jabłek
15 października 2020
Kolorowe galaretki w skórce pomarańczy
Kolorowe galaretki w skórce pomarańczy
20 października 2020
Gdy w piekarniku piecze się chlebek bananowy, po całym domu rozchodzi się cudowny zapach i zwabia do kuchni wszystkich domowników, łącznie ze zwierzakami ;P Chlebek z tego przepisu wychodzi pyszniutki, puszysty i długo zachowuje świeżość. Z dodatkiem bakalii smakuje wprost rozkosznie :)

Składniki:

  • 3 bardzo mocno dojrzałe banany (całe brązowe)
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 140 g cukru
  • 210 g mąki pszennej tortowej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół garści orzechów (najlepiej różnych)
  • pół garści rodzynek
  • 6 kropli aromatu waniliowego
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Przygotowanie

1
Orzechy drobno pokroić. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą.
2
Cukier, olej i jajka ubić mikserem. Dodać rozgniecione banany, wymieszaną mąkę oraz aromat waniliowy. Wymieszać mikserem. Dodać orzechy i rodzynki. Wymieszać.
3
Papier do pieczenia lekko zmoczyć wodą i pougniatać w dłoniach (będzie łatwiej wyłożyć nim foremkę). Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w 175 stopniach przez ok. 50-60 minut.
4
Studzić na kratce. Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. W razie potrzeby chlebek bananowy można przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, zachowa świeżość i puszystość. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.