Krem kawowy z mlekiem w proszku
Krem kawowy z mlekiem w proszku
2021-05-21
Krem śmietankowy z mascarpone
Krem śmietankowy z mascarpone
2021-05-22
Wyjątkowa propozycja na Dzień Matki lub inną szczególną okazję. Szybkie i proste ciasto bez pieczenia z kremem kawowym oraz słomką ptysiową. Smakuje rewelacyjnie!

Składniki na krem kawowy:

  • 120 ml mleka (np. 1,5%)
  • 150 g mleka w proszku (ok. półtorej szklanki*)
  • 100 g cukru
  • 20 g kawy zbożowej Inka (ok. pół szklanki)
  • 200 g serka mascarpone

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki dodatkowe:

  • 200 g słomki ptysiowej
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 120 ml przegotowanej wody
  • 3 łyżeczki kawy zbożowej Inka
  • opcjonalnie: 70 ml słodkiej nalewki owocowej lub Amaretto

Składniki na krem śmietankowy:

  • 330 ml dobrzej schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 7 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

kawowego ciasta ze słomką ptysiową

1
PRZYGOTOWANIE PONCZU: 3 łyżeczki kawy zbożowej Inka rozpuścić w 120 ml ciepłej wody. Dodać 30 ml nalewki owocowej lub Amaretto (opcjonalnie), wymieszać i odstawić do wystudzenia. Biszkopty ułożyć na talerzu lub blaszce i za pomocą pędzelka kuchennego lub łyżki nasączyć wystudzonym ponczem.
2
PRZYGOTOWANIE KREMU KAWOWEGO: Mleko (zwykłe) podgrzać w rondelku lub mikrofalówce (ok. 60 sekund przy mocy 900 W). Ma być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodać cukier oraz kawę (w proszku). Ubijać mikserem przez 2 minuty na średnich obrotach, a następnie zwiększyć do maksymalnych i ubijać przez kolejne 3 minuty. Następnie dodać mleko w proszku i miksować przez 2 minuty. Na koniec dodać serek mascarpone i krótko ubijać do połączenia składników.
3
Formę do ciast (25x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nasączone biszkopty poukładać rządkami na dnie blaszki. Na biszkopty wyłożyć krem kawowy i wyrównać szpatułką.
4
Do kieliszka nalać 40 ml nalewki owocowej lub Amaretto. 1/3 słomek ptysiowych zanurzać po kolei w nalewce owocowej lub Amaretto, od razu wyciągać, strząsnąć nadmiar alkoholu i układać na kremie kawowym w odstępach ok. 1,5-centymetrowych. Maczanie w alkoholu w razie konieczności można pominąć.
5
PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO: śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i ostrożnie wyrównać.
6
Na wierzchu poukładać słomkę ptysiową w 3 rządkach. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny albo na całą noc.
7
Schłodzone ciasto można udekorować listkami świeżej mięty (smak mięty idealnie komponuje się z ciastem) oraz owocami (na zdjęciu: jabłuszka rajskie z konfitury). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.