Karczek z ziemniakami i papryką
Karczek pieczony z ziemniakami i papryką
6 kwietnia 2020
Pieczeń z mięsa mielonego
Pieczeń z mięsa mielonego
14 kwietnia 2020

Roladki z tortilli z pastą jajeczną

Roladki z tortilli z pastą jajeczną

Składniki na pastę jajeczną:

  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • półtorej łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • opcjonalnie: odrobinka słodkiej papryki w proszku

Pozostałe składniki:

  • 1 placek tortilli
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 długa marchewka dla ozdoby
  • kilka plasterków cukinii

Przygotowanie

1
Jajka drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól, pieprz, majonez, chrzan i wymieszać.
2
Paprykę pokroić w słupki. Zaokrąglone końcówki słupków odciąć, by były proste. Na placku tortilli rozsmarować pastę jajeczną w taki sposób, by zostawić puste miejsce z prawej strony (ok. 1/4 placka). Paprykę ułożyć w dwa rządki. Następnie ułożyć kukurydzę.
3
Zawinąć placek dość ciasno w rulon zaczynając od lewej strony. Owinąć placek folią aluminiową i schować na minimum 1 godzinę do lodówki (można też na całą noc). Wyciągnąć roladę z lodówki ok. 30 minut przed podaniem. Ściągnąć folię i pokroić szerokim i ostrym nożem na 10 części. Jeśli roladki się rozłażą, ścisnąć lekko.
4
Dla ozdoby można pokroić surową marchewkę obieraczką na podłużne cienkie plasterki. Następnie owinąć plasterkami marchwi poszczególne roladki i spiąć wykałaczką, żeby się nie rozwijały. Cukinię pokroić na plasterki o grubości ok. 7-10 mm. Na każdym plasterku ustawić roladkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ułożyć na wybranych roladkach i ostrożnie przymocować wykałaczką. Kilka plasterków marchewki zwinąć w ciasny rulonik i nabić na wykałaczki wystające z pomidorków. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.