Stabilna polewa czekoladowa
Stabilna polewa czekoladowa do ciast
2022-10-01
Poncz kawowo-migdałowy do ciast i tortów
Kawowo-migdałowy poncz do ciast i tortów
2022-10-04
Kolorowe lizaki bezowe to niezła frajda dla dzieciaków. Świetny pomysł na przyjęcie urodzinowe i nie tylko. Zawsze wywołują uśmiech zachwytu na buziach najmłodszych gości.

Składniki na lizaki bezowe:

  • 3 białka w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • ok. 25 patyczków do szaszłyków lub kolorowych słomek
  • po kilka kropli barwników spożywczych w żelu w różnych kolorach
  • opcjonalnie: kolorowa posypka cukrowa
  • opcjonalnie: kolorowe wstążki

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Białka do bezy powinny być w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Z podanych proporcji wychodzi ok. 25-30 sztuk o średnicy ok. 7-8 cm.

  • Przygotowanie

    Lizaki bezowe

    1
    Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
    2
    Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania nie powinien przekroczyć 15-18 minut. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
    3
    Piekarnik rozgrzać do 140 stopni z termoobiegiem. Na blachy z piekarnika położyć papier do pieczenia oraz po kilka patyczków lub słomek. Ubitą bezę przekładać do rękawa lub szprycy cukierniczej, skropionej barwnikami spożywczymi w różnych kolorach. Następnie wyciskać na patyczki/słomki kółeczka o średnicy ok. 7-8 cm, utrzymując niewielkie odstępy pomiędzy bezami. Można dodatkowo posypać bezy kolorową posypką. Jeżeli zostanie niewykorzystana masa, wyciskać mniejsze beziki pomiędzy patyczkami.
    4
    Lizaki bezowe wstawić do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 45 minut. Co jakiś czas zerkać, czy bezy nie zaczynają się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni.
    5
    Po zakończeniu pieczenia zostawić lizaki bezowe w piekarniku na ok. 30 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i odstawić na kilka godzin do całkowitego wysuszenia. Gotowe lizaki można ozdobić kolorowymi wstążkami. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.