Grejpfrutowy syrop na odporność z miodem, czosnkiem i kurkumą

Krem z czarną porzeczką do tortów, deserów i babeczek
Krem z czarną porzeczką do tortów, deserów i babeczek
2021-03-16
Gofry pełnoziarniste na maślance
Gofry pełnoziarniste na maślance
2021-03-18
Ostatnio łapało mnie przeziębienie, a nie mogłam sobie pozwolić na chorowanie w danej chwili. Przyszykowałam więc mieszankę wybuchową z grejpfruta, miodu, czosnku, imbiru i kurkumy. O zdrowotnych właściwościach miodu i czosnku wiedzą chyba wszyscy. Imbir i kurkuma również mają wiele właściwości prozdrowotnych. Wyciąg z pestek grejpfruta, miąższu i białych błonek działa przeciwwirusowo i odchudzająco (!) - przyśpiesza metabolizm i spalanie tłuszczów, opóźnia procesy starzenia i dostarcza wiele ważnych dla zdrowia witamin. Łapcie więc grejpfruta i do dzieła!

Składniki:

  • 1 nieduża główka czosnku (najlepiej polskiego pochodzenia)
  • 1 grejpfrut
  • 3 łyżki miodu
  • świeże kłącze kurkumy lub 1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku
  • mały kawałek korzenia imbiru lub 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • 200 ml ciepłej przegotowanej wody

Uwaga! Grejpfrut może wchodzić w reakcję z niektórymi lekami i niekorzystnie wpływać na ich wchłanianie przez organizm. Dotyczy to przede wszystkim leków na nadciśnienie, nasercowych, przeciwhistaminowych, antybiotyków. Jeżeli przyjmujesz leki, upewnij się, czy możesz spożywać w tym czasie grejpfruty.

Przygotowanie

grejpfrutowego syropu na odporność

1
Czosnek, korzeń imbiru oraz kłącze kurkumy obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać miód oraz wodę.
2
Grejpfruta przekroić na pół i wydrążyć łyżką lub nożem z zewnętrznej grubej skórki. Wydrążoną część razem z białymi błonkami i pestkami (mają one silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze) dodać do reszty składników. Wszystko razem utrzeć blenderem na gładki syrop.
3
Przelać całość do słoika lub szklanej butelki, zakręcić i odstawić na 24 godziny w chłodne i ciemne miejsce.
4
Po upływie doby wstrząsnąć słoikiem i przecedzić zawartość przez drobne sitko. Resztki, które zostaną na sitku można wykorzystać jako marynatę do pieczonego mięsa lub dodatek do sosu do makaronu czy smażonego kurczaka.
5
Gotowy syrop przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć. Gdy łapie przeziębienie, przyjmować po 1 łyżce syropu rano i wieczorem, najlepiej w trakcie lub po posiłku. Syrop można spożywać bezpośrednio z łyżki (najlepiej jednym haustem i ewentualnie popić wodą czy herbatą) lub rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Profilaktycznie zaś po 1 łyżeczce dziennie bezpośrednio z łyżki lub dodawać do ciepłej, ale nie gorącej herbaty i popijać.
6
Nie podawać syropu małym dzieciom. Starszym można po łyżeczce lub dwie dziennie, ale syrop jest bardzo ostry i dzieci raczej nie będą chciały go pić. Dla dzieci polecam syrop z cytryny i miodu lub miodu i cebuli, ma dużo łagodniejszy smak. Trzymajcie się zdrowo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.