Litewskie ciasteczka z ciasta parzonego
Litewskie ciasteczka z ciasta parzonego (miękkie)
12 grudnia 2019
Pełnoziarniste bułki z mixem ziaren
12 grudnia 2019

Litewskie słodkie precle z kruchego ciasta

Słodkie litewskie precle z kruchego ciasta

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka* cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier do obtaczania ciastek


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

1
Jeśli masło (margaryna) jest twarde, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli miękkie, pougniatać drewnianą łyżką. Do masła dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać.
2
Do masła wbić jajka, wymieszać do jednolitej konsystencji. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Wszystko razem dobrze zagnieść. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie i klei się do rąk, dodać więcej mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by po oderwaniu kawałeczka, dało się go uformować w długi cieniutki wałeczek. Wstawić ciasto na ok. 40 minut do lodówki.
3
Odrywać po kawałeczku ciasta, formować wałeczek o grubości małego palca, długości ok. 30 cm. Zawijać z obu stron i skrzyżować na środku. Precel wkładać wierzchnią stroną do miseczki z cukrem, następnie układać stroną bez cukru na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-190 stopni ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Smacznego!
 
Litewskie precle świetnie się sprawdzają na imprezach typu:
szkolny kiermasz, klasowa wigilia, urodziny, poczęstunek w pracy itp.
  • Słodkie litewskie precle z kruchego ciasta
  • Słodkie litewskie precle z kruchego ciasta
  • Słodkie litewskie precle z kruchego ciastau

Komentarze są wyłączone.