Serniczki z makiem
Serniczki z makiem
2020-01-15
Rurki z bitą śmietaną (ciasto francuskie)
Rurki z bitą śmietaną (ciasto francuskie)
2020-01-17
Męczy Cię przeziębienie? Wspomóż swój organizm w walce z infekcją. Cytryna w miodzie nie tylko smakuje, lecz również kuruje!

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 3-4 łyżki miodu
  • opcjonalnie: 3-4 plasterki świeżego imbiru

Przygotowanie

1
Cytrynę obrać i pokroić na plasterki lub drobne kawałeczki (do bezpośredniego spożycia wygodniejsze są małe kawałeczki, do herbaty - plasterki). Przełożyć część cytryny do małego słoiczka lub kubka. Dodać łyżkę miodu, znów włożyć cytrynę i zalać miodem. Tak ułożyć kilka warstw. Można też dodać kilka plasterków imbiru.
2
Tak przyrządzoną cytrynę można od razu jeść lub przykryć talerzykiem i odczekać ok. godziny, żeby cytryna puściła sok i wymieszała się z miodem. Mieszanka może stać cały dzień, na noc można schować do lodówki. Spożywać bezpośrednio lub dodawać do lekko ostudzonej herbaty (herbata nie może być gorąca, gdyż wtedy miód straci swoje zdrowotne właściwości). Imbir dodany do herbaty działa rozgrzewająco oraz przeciwzapalnie. Na zdrowie!

Komentarze są wyłączone.