Wegański lukier królewski do domku z piernika oraz zdobienia ciastek
Wegański lukier królewski do domku z piernika i zdobienia ciastek
2020-12-01
Glazura do pierniczków i ciastek
Cytrynowo-śmietankowa glazura do pierniczków i ciastek
2020-12-08
Do tej pory pączki kojarzyły mi się wyłącznie ze słodkim nadzieniem. Aż do chwili, gdy usmażyłam pączki z mozzarellą i większość rodziny zakochała się w nich :) Puszyste, zakręcone pączki z mozzarellą zaskakują wyjątkowo udanym połączeniem słodkiego smaku ze słoną nutą oraz intrygującym wyglądem :)

Składniki:

  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 5 g drożdży instant
  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki kukurydzianej (1/4 szklanki o pojemności 200 ml)
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • ok. 220 g mozzarelli w kostce (twardej jak ser żółty)
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

zakręconych pączków z mozzarellą

1
Masło rozpuścić. Mleko wlać do osobnej miski. Do mleka dodać cukier, suche drożdże, mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, rozpuszczone masło oraz jajko. Wszystko razem ugniatać przez 10-15 minut. Gdy masa zrobi się jednolita i gładka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce.
2
Po tym czasie posypać blat mąką i pougniatać ciasto ponownie przez kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 35-40 minut do rośnięcia.
3
Wyrośnięte ciasto przez krótką chwilę ugniatać, a następnie uformować w gruby, podłużny wałek. Przeciąć wałek na pół, a każdą połówkę podzielić na 6 części. Każdą część uformować w kulkę.
4
Mozzarellę pokroić w słupki o grubości ok. 1 x 1cm i długości ok. 9 cm. Potrzeba 24 słupków.
5
Pojedynczą kulkę ciasta rozwałkować palcami i uformować w podłużny wałek o długości ok. 21 cm. Następnie rozpłaszczyć palcami na szerokość ok. 3,5 - 4 cm. Na cieście ułożyć 2 słupki mozzarelli, zostawiając między nimi nieduży odstęp.
6
Krawędzie ciasta zlepić nad mozzarellą i przez chwilę turlać wałeczek po blacie w górę i w dół, żeby zatarły się krawędzie, a wałeczek zaokrąglił. Następnie zgiąć wałeczek w pół i zawinąć odnogi wokół siebie. Koniuszek dobrze zlepić.
7
Smażyć na średnim lub odrobinę większym ogniu w dobrze nagrzanym głębokim oleju do zarumienienia z obu stron. Usmażone pączki układać na chwilę na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło. Pączki można spokojnie na drugi dzień odgrzać w kuchence mikrofalowej (przez ok. 25 sekund na pełnej mocy). Smacznego!

Komentarze są wyłączone.