Ciastka do stemplowania i wykrawania foremkami
Ciastka do stemplowania i wykrawania foremkami
2021-11-23
Mięciutkie dyniowe muffinki z rozpływającą się czekoladą i orzechami. Fantastyczny przysmak na długie jesienno-zimowe wieczory.

Składniki na muffinki dyniowe z orzechami i czekoladą:

  • ok. 550 g dyni (waga przed obraniem i usunięciem miąższu)
  • 110 ml oleju
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 210 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka startej skórki cytryny
  • 150 ml wody

Przygotowanie

Muffinki dyniowe z orzechami i czekoladą

1
Z dyni usunąć miąższ z pestkami. Pokroić dynię na trochę mniejsze kawałki i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę (ok. 1-1,5 cm). Przełożyć na patelnię i dodać 150 ml wody. Dusić pod przykryciem na słabym lub średnim ogniu przez ok. 10-13 minut, regularnie mieszając. Uważać, by nie przypalić dyni. Dolać trochę wody, jeżeli cała wyparuje.
2
Gdy dynia zrobi się dość miękka, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Jeżeli na patelni zostanie woda, odcedzić dynię przez sitko. Następnie przełożyć dynię do wysokiego naczynia, dodać olej i zetrzeć blenderem na papkę.
3
Cytrynę umyć i zalać gorącą wodą. Po kilku minutach osuszyć ręcznikiem papierowym i zetrzeć skórkę. W międzyczasie posiekać dość drobno orzechy włoskie i pokroić czekoladę mleczną na małe kawałeczki.
4
Mąkę wymieszać z kaszą manną, proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem waniliowym, imbirem, gałką muszkatołową i kurkumą. Do osobnej wysokiej miski wsypać cukier, dodać jajka i ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 8-10 minut.
5
Masę jajeczną dodać do mieszanki z mąki i przypraw i delikatnie wymieszać łyżką, mieszając w jednym kierunku. Następnie dodać papkę dyniową, skórkę z cytryny, pokrojoną czekoladę oraz posiekane orzechy i krótko wymieszać łyżką. Przelać ciasto do foremek silikonowych (nie trzeba niczym smarować) lub papierowych papilotek (tym razem dałam do malutkich papierowych papilotek, ale zdecydowanie wygodniejsze są silikonowe).
5
Piec w rozgrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia potrzymać jeszcze przez ok. 5 minut w piekarniku, o ile muffinki nie przyrumieniły się za bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.