Sałatka gyros z zupek chińskich
Sałatka gyros z kurczakiem (z zupek chińskich)
12 lutego 2020
Parówki z jajkiem sadzonym w kształcie serduszka
Parówki z jajkiem sadzonym w kształcie serduszek
16 lutego 2020

Składniki:

  • pasta jajeczna z 3-4 jajek (zobacz przepis)
  • 10 większych plasterków szynki
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 2-3 liście sałaty masłowej lub lodowej
  • nieduży ogórek
  • 1 długa lub średnia marchewka (surowa)

Dodatkowo:


Przygotowanie

1
Przygotować pastę jajeczną. Dokładny przepis znajdziesz tu: Pasta jajeczna
2
Paprykę pokroić w długie piórka. Ogórek (dla efektów wizualnych najlepiej w skórce) pokroić w słupki. Marchewkę pokroić częściowo na długie cienkie plastry, a częściowo na cienkie paski.
3
Na środek każdego plastra szynki układać ok. 2 łyżeczki pasty jajecznej (w zależności od wielkości plasterków). Następnie kawałeczek papryki czerwonej i ogórka lub papryki czerwonej i żółtej. Do części roladek można dodać słupki marchewki. Brzegi szynki zawinąć do środka na zakładkę. Przez środek roladki przetknąć wykałaczkę tak, by przeszła na wylot, przebijając się przez szynkę i paprykę.
4
Liście sałaty ułożyć na talerzu i układać na nich roladki. Między roladkami powtykać słupki marchewki. Z części słupków i plasterków marchwiowych można zrobić "kokardki" lub ruloniki.
5
Jeżeli masz sos czosnkowy, chrzanowy lub jakiś inny, możesz polać nim delikatnie roladki przed podaniem (część roladek zostaw bez sosu, żeby Twoi goście mieli wybór). Dodatkowo nabierając odrobinę sosu na wykałaczkę możesz zrobić dekoracyjne kropki na tacce czy talerzu z roladkami. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.