Tort tiramisu z kawowo-porzeczkową nutą
Tort tiramisu z kawowo-porzeczkową nutą
17 lutego 2020
Kurczak po chińsku wg Pasibrzuszka
Kurczak po chińsku wg Pasibrzuszka
20 lutego 2020

Składniki:

  • 3 placki do tortilli
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka przyrządzona wg przepisu na gyros
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 2-3 liście sałaty lodowej, masłowej lub kapusty pekińskiej
  • nieduży zielony ogórek
  • 4-5 rzodkiewek
  • opcjonalnie: 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek ketchupu

Dodatkowo (opcjonalnie):


Przygotowanie

1
Piersi kurczaka przygotować według przepisu na gyros. Dla zwiększenia walorów smakowych tortilli warto przyrządzić też sos czosnkowy oraz chrzanowy.
2
Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Ogórek i paprykę w słupki. Liście sałaty można drobno pokroić lub zostawić w całości.
3
Ketchup wymieszać z majonezem. Placki tortilli podgrzać przez chwilę na patelni - nie za długo, żeby się nie przyrumieniły (wówczas mogą się łamać przy zawijaniu).
4
Podgrzany placek posmarować sosem ketchupowo-majonezowym. Pośrodku ułożyć usmażone kawałeczki kurczaka, pozostawiając od spodu 1/4 część placka pustą. Następnie poukładać warzywa. Polać sosem ketchupowo-majonezowym oraz czosnkowym i chrzanowym (opcjonalnie). Dolną krawędź placka zawinąć do góry na nadzienie, następnie zawinąć lewą krawędź do środka i prawą. Spiąć wykałaczką. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.