
Biszkopt bananowy na spody tortowe
2022-03-03
Krem bananowy
2022-03-06W naszym domu często goszczą sałatki z białej kapusty. Tym razem jednak postanowiłam wypróbować coś nowego i do obiadu podać surówkę z czerwonej kapusty. To był dobry pomysł :)
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:
- ćwiartka dużej główki czerwonej kapusty
- 1 małe jabłko
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub balsamicznego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu czarnego
- opcjonalnie: 1 mały ząbek czosnku lub pół cebuli
Przygotowanie
Surówka z czerwonej kapusty
1
Kapustę poszatkować na cienkie piórka. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Czosnek (opcjonalnie) wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę (opcjonalnie) drobno poszatkować. Wymieszać wszystko razem.
2
W miseczce lub kubku wymieszać majonez, ocet jabłkowy lub balsamiczny, sól, cukier oraz pieprz. Następnie przełożyć do miski z poszatkowaną kapustą i jabłkiem i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
3
Wstawić na 30-60 minut do lodówki do tzw. przegryzienia. Podawać do mięs, ziemniaków lub kanapek. Smacznego!