Krem truflowy z mascarpone
Krem truflowy z mascarpone
2022-01-16
Tort michałkowy z michałków jasnych i klasycznych
Tort michałkowy z michałków jasnych i klasycznych
2022-01-25
Lubicie kanapki z nutellą lub innym kremem do smarowania pieczywa? Albo naleśniki czy gofry z kremem? Proponuję bardzo pyszny i prosty przepis na krem truflowy. Można nim smarować kanapki, naleśniki i inne przekąski na słodko.

Składniki na krem truflowy:

  • 200 g cukierków trufle
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%

Przygotowanie

Krem truflowy do kanapek, naleśników, gofrów

1
Cukierki trufle pokruszyć lub drobno pokroić. Czekoladę gorzką połamać na niewielkie kawałeczki. Śmietankę 30% przelać do rondelka. Dodać rozdrobnione trufle oraz czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu. Po chwili zmniejszyć ogień i ciągle mieszając trzepaczką podgrzewać do rozpuszczenia czekolady i cukierków. Uważać, by nie doprowadzić masy do wrzenia.
2
Gdy całość połączy się w jednolitą, gładką masę, zdjąć rondelek z ognia. Przecedzić masę przez sitko, rozdrabniając ewentualne resztki trufli. Gdy masa wystygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 10-12 godzin do lodówki.
3
Gotowym kremem smarować białe pieczywo, naleśniki, pankejki, gofry lub inne dania czy przekąski na słodko. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.