
Ślimaczki z łososiem i szpinakiem
2020-01-09
Frytki z piekarnika
2020-01-10Pulchniutkie, mięciutkie pancakes'y zachwycą każdego. Ciasto jest na tyle gęste, że placki same przybierają odpowiedni kształt, specjalne foremki są w tym przypadku zbędne. Maślane pancakes'y są łatwe w przygotowaniu, a do tego smakują znakomicie!
Składniki na pancakes:
- 300 g mąki wrocławskiej (typ 500), typ 550 do naleśników lub tortowej (typ 450)
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru pudru (ok. 100 ml)
- 300 ml maślanki
- 60 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka oleju do smażenia
Dodatki (opcjonalnie):
- owoce
- cukier puder
- syrop owocowy lub klonowy
- konfitura
- sos czekoladowy
- bita śmietana
Przygotowanie
pankejków na maślance
1
Jajka i maślankę wyjąć wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej przed dalszą obróbką. Masło roztopić w rondelku lub rozpuścić w mikrofalówce.
2
Sodę wsypać do mąki i przesiać przez sitko. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową lub mikserem na średnich obrotach. Odstawić na 10-15 minut.
3
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej o średnicy między 10 a 15 cm) wlać łyżeczkę oleju (później olej już nie będzie potrzebny). Po chwili wylać na patelnię ok. 2/3 chochli ciasta, w zależności od grubości, jaką chce się uzyskać. Ciasto jest dość gęste i raczej nie rozłazi się, więc jeśli nie masz odpowiednio małej patelni, możesz spokojnie smażyć na większej, placki powinny utrzymać w miarę okrągły kształt (w razie czego można podregulować kształt łopatką do smażenia). Pancakes smażyć na średnim ogniu przez ok. 60-75 sekund do momentu pojawienia się pęcherzyków na górnej warstwie placka. Obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30-40 sekund.
4
Podawać z kremem czekoladowym, bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, konfiturą lub syropem klonowym. Co kto lubi :) Smacznego!