Ślimaczki z łososiem i serkiem
Ślimaczki z łososiem i szpinakiem
9 stycznia 2020
Frytki z piekarnika
10 stycznia 2020

Składniki:

  • 300 g mąki wrocławskiej (typ 500), typ 550 do naleśników lub tortowej (typ 450)
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru (ok. 100 ml)
  • 300 ml maślanki
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka oleju do smażenia

Dodatki (opcjonalnie):

  • owoce
  • cukier puder
  • syrop owocowy lub klonowy
  • konfitura
  • sos czekoladowy
  • bita śmietana

Przygotowanie

1
Jajka i maślankę wyjąć wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej przed dalszą obróbką. Masło roztopić w rondelku lub rozpuścić w mikrofalówce.
2
Sodę wsypać do mąki i przesiać przez sitko. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową lub mikserem na średnich obrotach. Odstawić na 10-15 minut.
3
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej o średnicy między 10 a 15 cm) wlać łyżeczkę oleju (później olej już nie będzie potrzebny). Po chwili wylać na patelnię ok. 2/3 chochli ciasta, w zależności od grubości, jaką chce się uzyskać. Ciasto jest dość gęste i raczej nie rozłazi się, więc jeśli nie masz odpowiednio małej patelni, możesz spokojnie smażyć na większej, placki powinny utrzymać w miarę okrągły kształt (w razie czego można podregulować kształt łopatką do smażenia). Pancakes smażyć na średnim ogniu przez ok. 60-75 sekund do momentu pojawienia się pęcherzyków na górnej warstwie placka. Obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30-40 sekund.
4
Podawać z kremem czekoladowym, bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, konfiturą lub syropem klonowym. Co kto lubi :) Smacznego!
 

Komentarze są wyłączone.