Spaghetti bolognese wersja klasyczna
Spaghetti bolognese wersja klasyczna
14 stycznia 2020
Serniczki z makiem
Serniczki z makiem
15 stycznia 2020

Składniki na 14 sztuk:

  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 7 parówek

Składniki na 28 szt:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 14 parówek

Przygotowanie

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Po tym czasie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Ilość pasków i parówek zależy od zapotrzebowania. Można przygotować przekąskę np. z 1/3 ciasta, a niewykorzystaną część zwinąć i schować z powrotem do lodówki w oryginalnym opakowaniu. Na jeden arkusz ciasta potrzeba maksymalnie do 15 parówek.
2
Parówki zawijać spiralnym ruchem w ciasto, bardziej lub mniej gęsto w zależności od szerokości poszczególnych pasków. Brzegi ciasta zlepić, żeby nie wyginały się w bok w trakcie pieczenia. Każdą zawiniętą parówkę przekroić na pół (nie jest to konieczne, ale np. dzieci z reguły wolą połówki parówek niż całe) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 205 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. Parówki w cieście świetnie się sprawdzają na imprezach z udziałem dzieci, a i dorośli też po nie sięgają :) Smacznego!

Komentarze są wyłączone.