Tort miętowo-czekoladowy
Tort miętowo-czekoladowy
16 lutego 2020
Tortilla z kurczakiem w sosie chrzanowym, pomidorowym i czosnkowym
Tortilla z kurczakiem w sosie pomidorowym, chrzanowym i czosnkowym
19 lutego 2020

Tort tiramisu z kawowo-porzeczkową nutą

Tort tiramisu z kawowo-porzeczkową nutą

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 600 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być Inka)
  • 14 płaskich łyżek cukru pudru
  • 1 duża filiżanka mocnej kawy
  • 70 ml likieru Amaretto
  • ok.40-48 podłużnych biszkoptów (350-400 g)
  • słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (ok. 250 g) lub odsączone wiśnie z konfitury
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 opakowanie śmietan-fix

  • Jeżeli górę tortu chcesz w całości przykryć kremem, przyda się dodatkowo:
  • 200 g śmietanki 30%
  • ok. 200-250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

1
Sprawdzić, ile biszkoptów wchodzi na jedną warstwę do wybranej tortownicy lub blachy. W sumie będą potrzebne 3 warstwy. Na tortownicę o średnicy 24 cm przypada ok. 16 biszkoptów na warstwę (ja miałam mniej biszkoptów, więc na środkową i górną warstwę dałam mniej). Do filiżanki z mocną kawą wlać likier Amaretto, a następnie porządnie nasączyć biszkopty kawą.
2
PRZYGOTOWANIE KREMU KAWOWEGO: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski włożyć 250 g serka mascarpone, 200 g śmietanki 30%, 6 płaskich łyżek cukru pudru oraz rozpuszczoną kawę. Wszystko razem ubić mikserem.
3
PRZYGOTOWANIE KREMU TIRAMISU: 250 g serka mascarpone, 200 g śmietanki 30% i 5 płaskich łyżek cukru pudru ubić mikserem.
4
Pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów przełożyć na dno tortownicy. Na biszkopty wyłożyć masę tiramisu. Następnie drugą warstwę biszkoptów, a na nią konfiturę z czarnej porzeczki. Konfiturę przykryć kremem kawowym, a na nim ułożyć ostatnią warstwę biszkoptów. Górę oprószyć 2 łyżkami kakao (najlepiej przesiać przez sitko).
5
Jeżeli chcesz udekorować bitą śmietaną TYLKO BOKI tortu: 200 g śmietanki 30% ubijać przez chwilę mikserem. Następnie dodać 3 płaskie łyżki cukru pudru i dalej miksować. Pod koniec ubijania dodać 2/3 opakowania śmietan-fix. Tort wyciągnąć z tortownicy (ja przeniosłam tort na docelową podstawkę za pomocą szpachli do ciast i wtedy ściągnęłam rant). Ubitą śmietaną obłożyć boki tortu i wyrównać szpatułką/szpachelką do ciast. Górę tortu udekorować według uznania.

Jeżeli chcesz udekorować kremem ZARÓWNO BOKI, jak i GÓRĘ TORTU, użyj 400 g śmietanki 30%, 6 płaskich łyżek cukru pudru oraz ok. 200-250 g serka mascarpone zamiast śmietan-fix. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie posmaruj kremem boki oraz górę tortu. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów, orzechami, tartą czekoladą lub oprószyć kakao czy kawą rozpuszczalną (o bardzo drobnej konsystencji).

Przechowuj w lodówce. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.